Laatst had ik nog een aantal restjes in de koelkast liggen, waar ik deze heerlijke plaattaart met rauwe ham van maakte. Het was zo’n succes dat ik dit recept inmiddels al een aantal keer heb gemaakt.
Je hebt voor deze heerlijke plaattaart met rauwe ham maar een paar ingrediΓ«nten nodig: bladerdeeg, rode pesto, gegrilde paprika, mozzarella, rauwe ham en eventueel wat rucola. De rucola kun je overigens ook weglaten als je dit niet in huis hebt. Zelf vind ik het lekkerst om mijn paprika’s te grillen in de oven, maar heb je hier geen zin in of geen tijd voor, koop dan kant en klare gegrilde paprika. Gegrilde paprika is namelijk wel een heerlijke toevoeging aan dit recept, nog lekkerder dan gewoon paprika meebakken. Qua bladerdeeg werk ik het liefst met vers bladerdeeg op de rol. Simpelweg omdat dit erg makkelijk is in het gebruik. Het scheurt niet zo snel, wat ik met bladerdeeg uit de diepvries nog weleens ervaar.
Deze plaattaart vind ik zelf niet alleen lekker als avondeten, bij bijvoorbeeld een kopje soep. Maar het is ook erg lekker als borrelhapje of op de borrelplank. Dus heb je een huis vol gasten, serveer dan eens een heerlijke plaattaart. Zijn je gasten vegetarisch? Een zoete aardappel plaattaart is ook erg lekker en een aanrader! Ga jij dit recept proberen?
Plaattaart met rauwe ham
Course: Diner, BorrelDifficulty: Makkelijk2
personen20
minutes25
minutes45
minutesVoor het avondeten is de plaattaart geschikt voor twee tot drie personen. Maak je er een borrelhapje van, dan kunnen er meer mensen van genieten.
IngrediΓ«nten
1 rol vers bladerdeeg
50 gram rode pesto
2 puntpaprika’s
125 gram mozzarella
50 gram rauwe ham
Rucola
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en gril de paprika’s in zijn geheel ongeveer 15-20 minuten in de oven. Keer halverwege om.
- Haal de paprika’s uit de oven en laat ze in een plastic zak afkoelen. Dit helpt later bij het verwijderen van het velletje.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Rol het bladerdeeg uit en leg op de bakplaat.
- Smeer de rode pesto uit over het bladerdeeg.
- Snijd de mozzarella in dunne plakjes en verdeel over het bladerdeeg.
- Verwijder het velletje van de paprika’s en snijd in dunne reepjes. Beleg de plaattaart met de paprika reepjes. Verdeel eventueel ook een snufje zeezout over de plaattaart.
- Schuif de bakplaat voor ongeveer 22 minuten in de oven. Haal de bakplaat uit de oven en verdeel de rauwe ham over het bladerdeeg. Schuif de bakplaat nog een keer voor 3 minuten in de oven, zodat de ham wat knapperiger wordt.
- Serveer de plaattaart met wat rucola.