Een paar weken geleden kreeg ik een heerlijk pakketje van het Nederlands aspergecentrum om het aspergeseizoen in te luiden. Het witte goud, zoals de witte asperges ook wel worden genoemd, is over het algemeen vanaf begin april tot eind juni verkrijgbaar. Ze liggen dus maar kort in de winkels. En dat betekent dat we er volop van moeten genieten zolang het kan. Na het succes van de aspergesoep, maakte ik ook deze heerlijke asperge quiche.
Ik maak heel graag een lekkere quiche. Het is ideaal om je restjes groenten in te verwerken, maar ook een perfect hapje voor de lunch of als bijgerecht bij een kopje soep. Vaak is een quiche recept alleen wat minder verantwoord en kan het al snel een hoop calorieën bevatten. Ik deel mijn geheim om dit recept minder calorierijk, maar wel lekker romig te krijgen. In plaats van slagroom (meestal de basis van quiche) maak ik gebruik van soja cuisine, een plantaardig alternatief voor room. Per 100ml verschilt dit zo’n 150 kcal met slagroom, dus in totaal bespaar je ruim 300 kcal per quiche. Dus mocht je wat calorieën willen besparen, kies dan voor soja cuisine in plaats van slagroom. De smaak van de aspergequiche wordt er zeker niet minder lekker van.
Serveer de quiche bijvoorbeeld als lunch, bij de borrel of als avondeten. Op welk moment je het ook eet, het is hoe dan ook heerlijk genieten. Ben je geen liefhebber van gerookte zalm? Vervang de zalm dan voor hamblokjes. Ga jij deze heerlijke asperge quiche proberen?
Asperge Quiche
Course: Lunch, Borrel, DinerDifficulty: Makkelijk8
stukken15
minutes35
minutes50
minutesIngrediënten
500 gram witte asperges
150 gram gerookte zalm
1 lente ui
6 eieren
150 ml soja room
1 rol vers bladerdeeg
Parmezaanse kaas
Peper en zout naar smaak
optioneel: handje peterselie
Werkwijze
- Schil de asperges en snijd in twee stukken. Bewaar de schillen voor de aspergesoep.
- Kook de asperges 5-10 minuten in een pan met water. Giet het water af en laat de asperges even afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een quichevorm in met een beetje boter of bakspray.
- Rol het bladerdeeg uit en bekleed je quichevorm ermee. Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.
- Klop de eieren samen met de soja room in een kom los. Voeg eventueel wat peper en zout naar smaak toe.
- Snijd de asperges eventueel in kleinere stukken en verdeel over de bodem van de quichevorm. Verdeel hierover de gerookte zalm.
- Snijd de lente ui in fijne ringetjes en verdeel over de asperges en zalm. Als je peterselie gebruikt, voeg dit dan nu ook fijngesneden toe.
- Schenk het mengsel van ei en room over de asperges, zalm en lente ui. Rasp hierover Parmezaanse kaas naar wens.
- Schuif de quiche voor 35 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat minimaal 15 minuten afkoelen. Snijd de quiche in 8 stukken en geniet!