Rollade uit de oven
Hartig, Kerst, Recepten

Rollade uit de oven


Voor de Holy Hoeve mocht ik weer aan de slag met een heerlijk stukje vlees, de rollade van bok. Waarschijnlijk nog heel onbekend bij de consument, maar daarom zeker niet minder lekker. Wat hebben wij gesmuld van deze rollade uit de oven. Tot het laatste stukje alles opgegeten.

Rollade uit de oven

Rollade kun je op verschillende manieren bereiden. De meeste mensen kiezen voor een bereiding in de pan of in de oven. Als je de rollade in de pan bakt, moet je het vlees regelmatig keren en op laag vuur braden. De kans dat je vlees te gaar is, is bij deze methode wel groter vind ik. Daarom koos ik voor rollade uit de oven. Bokkenvlees is namelijk het lekkerste en het zachtst als je het langzaam gaart. De rollade staat dus als snel 2 uur in de oven. Maar het fijne is wel dat de oven zijn werk doet en jij ondertussen andere dingen kunt doen. Ideaal om tijdens de feestdagen op tafel te zetten, want zo heb je meer tijd voor andere voorbereidingen.

De rollade wordt door de Holy Hoeve al licht gekruid. Zelf voegde ik nog enkele smaakmakers, zoals knoflook en verse kruiden, toe. Zo kun je namelijk de heerlijke jus van de rollade gebruiken om een saus mee te maken. Zo’n saus maakt het gerecht helemaal af.

Op zoek naar nog meer inspiratie met het vlees van de Holy Hoeve? Bekijk dan eens dit recept met speklappen of dit recept met stoofvlees.


Rollade uit de oven

Recipe by LindaCourse: DinerDifficulty: Gemiddeld
Aantal

4

personen
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

2

hours 

10

minutes
Totale tijd

2

hours 

20

minutes

Het vlees is voldoende voor 3 à 4 personen. Serveer er lekkere bijgerechten bij en je kunt er met gemak met 4 personen van eten.

Ingrediënten

  • 1 rollade van ongeveer 650 – 700 gram

  • 4 tenen knoflook

  • tijm

  • rozemarijn

  • peper en zout

  • 1 rode ui

  • Saus
  • 150 – 200 ml water

  • klont roomboter

  • 1 el maizena opgelost in water

  • peper en zout naar smaak

Werkwijze

  • Snijd de tenen knoflook in plakjes. Maak inkepingen in de rollade en duw hier de stukjes knoflook in. Bewaar 1 teen om mee te bakken in de jus.
  • Bak de rollade rondom bruin in de pan.
  • Snijd een grote rode ui in ringen en bak mee met de rollade.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Als de rollade rondom gebakken is, voeg je ongeveer 150 ml water aan de pan toe. Voeg ook een aantal takjes tijm en rozemarijn en een teen knoflook toe.
  • Schuif de rollade in de oven. Gebruik een pan die geschikt is voor de oven of een ovenschaal. Zorg wel dat de bodem bedenkt is met de kruiden, het vocht en de uien.
  • Bak de rollade eerst 20 minuten zonder af te dekken.
  • Dek de rollade af (deksel op de pan of folie over je ovenschaal) en laat het geheel 80 minuten rustig garen.
  • Verwijder de folie of de deksel en bak de rollade nog 20 minuten.
  • Haal de rollade uit de oven en dek af met een stuk folie. Laat het zo nog 15 minuten rusten, voordat je het aansnijdt.
  • Saus
  • Voeg nog ongeveer 150 ml water en een klontje roomboter toe aan de overgebleven jus.
  • Breng dit kort aan de kook. Haal de jus door een zeef, zodat je alleen het pure vocht overhoudt.
  • Maak een ‘papje’ van de maizena met een eetlepel water. Voeg dit toe aan de jus en blijf roeren, totdat het opnieuw kookt. Als de saus nog niet dik genoeg is, voeg je wat extra maizena toe. Is de saus te dik, voeg dan wat extra water toe.
  • Gebruik peper en zout naar smaak.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *