De titel doet vermoeden dat dit tussendoortje helemaal niet zo gezond is, maar niets is minder waar! In deze gezonde cake zit een flinke portie groente verstopt en naar verhouding maar weinig chocolade. Daarom is dit zeker wel een gezonde chocolate chip cake!
En hoe fijn is het dat je gezond kunt snoepen en genieten met chocolade?! De basis van deze gezonde chocolate chip cake bestaat uit bloem, eieren, magere kwark en courgette. Ja, courgette! Courgette is super geschikt om te verwerken in een tussendoortje. Het is namelijk neutraal van smaak en zorgt voor een heerlijke smeuΓ―ge cake. De smaak van chocolade komt hierdoor ook extra goed naar voren. Je hebt totaal niet door dat je groente zit te eten, maar proeft heel duidelijk de chocolade.
Naast dat deze gezonde cake een heerlijk tussendoortje is bij de koffie of thee, vind ik de cake ook heerlijk als ontbijt (to go). Ik neem mijn ontbijt namelijk altijd mee naar mijn werk en dan vind ik twee plakjes cake ideaal om zo op te eten tijdens het werk. En wil je jezelf extra in de watten leggen, smeer dan een klein beetje chocolade pasta op de cake. Het is dan misschien een iets minder gezonde optie geworden, maar wel super lekker!
Wil je liever ontbijten met een eiwitrijke cake, bekijk dan het recept voor gezonde frambozen cake.
Gezonde chocolate chip cake
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk10
plakken10
minutes45
minutes55
minutesGebruik een cakevorm van ongeveer 22 cm.
IngrediΓ«nten
125 gram (spelt)bloem
100 gram havermeel
200 gram magere kwark
3 eieren
1-2 el olie (olijfolie of zonnebloemolie)
200 gram geraspte courgette
1.5 tl bakpoeder
snufje zout
50 gram sukrin Gold
50 gram (pure) chocolade in stukjes
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier.
- Klop in een kom de eieren los en roer hier de magere kwark en olie doorheen.
- Voeg alle droge ingrediΓ«nten, behalve de courgette en chocolade toe, en roer met een spatel tot een glad beslag.
- Rasp de courgette en knijp het vocht er zoveel mogelijk uit, voordat je de courgette toevoegt aan het beslag.
- Snijd de chocolade in kleine stukjes en voeg dit ook aan het beslag toe. Roer dit samen met de courgette met een spatel door het beslag.
- Stort het beslag in je cakevorm en schuif het geheel voor ongeveer 45-50 minuten in de oven. Controleer met een prikker of de cake gaar is.
- Laat de cake minimaal 10-15 minuten in de vorm afkoelen. Haal voorzichtig uit de vorm en laat verder helemaal afkoelen.
- Snijd de cake in 10 plakken en bewaar in een afgesloten trommel in de koelkast voor maximaal 4-5 dagen. Of vries een aantal plakken in.