Het was weer tijd voor een nieuw donut recept. Ik vind ze namelijk ideaal als tussendoortje! Dit keer probeerde ik gezonde cinnamon roll donuts. Afgeleid van de heerlijke kaneelbroodjes.
Een tijdje terug maakte ik al een gezonde variant op cinnamon rolls en omdat ik zo ontzettend dol ben op de smaak van kaneel, besloot ik om dit in de vorm van een donut te proberen. En dat was wat mij betreft een schot in de roos. Het zijn heerlijke smeuΓ―ge donuts, waar de smaak van kaneel goed naar voren komt.
Het ideale aan donuts vind ik het formaat. Een kleine snack die je makkelijk in je tas stopt en meeneemt. Je kunt ze qua grootte het beste vergelijken met een muffin. Alleen bak je dit in een (siliconen) donutvorm en hoef je dus niet te klungelen met muffinpapiertjes. Ideaal als je het mij vraagt!
De basis van de gezonde cinnamon roll donuts bestaat uit (spelt)bloem, havermeel, suikervervanger, eieren en magere kwark. Dat maakt dat deze gezonde donuts ook iets hoger in eiwitten zijn. Daarnaast bevatten ze geen suiker, maar alleen een caloriearme suikervervanger. Hiervoor gebruik ik zelf altijd de suikervervangers van Sukrin. In dit recept heb ik specifiek gekozen voor Sukrin Gold, een alternatief voor lichtbruine basterdsuiker.
Wat de gezonde cinnamon roll donuts extra lekker maakt is het tussenlaagje van boter, kaneel en suikervervanger. Dit zorgt voor het super smeuΓ―ge effect aan de donuts. De moeite waard om te proberen π
Gezonde cinnamon roll donuts
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk10
donuts10
minutes22
minutes32
minutesIngrediΓ«nten
100 gram (spelt) bloem
75 gram havermeel
2 eieren
200 gram magere kwark
50 gram Sukrin Gold
1 – 2 el neutrale olie
1.5 tl bakpoeder
2 tl kaneel
snufje zout
- Kaneel swirl
35 gram (plantaardige) boter
3 el Sukrin Gold
0.5 el kaneel
- Icing
3 el Sukrin Icing
1 el (plantaardige) melk
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een (siliconen) donutvorm in met een beetje bakspray.
- Klop in een kom de eieren samen met de olie en de kwark los.
- Voeg alle droge ingrediΓ«nten toe en roer met een spatel tot een glad beslag.
- Smelt voor de kaneel swirl de boter in de magnetron of in een pannetje. Roer hier de kaneel en Sukrin Gold doorheen.
- Vul alle donutvormpjes voor de helft met het beslag.
- Verdeel hierover de kaneel swirl.
- Vul de donutvormpjes met de rest van het beslag.
- Schuif de bakvorm in de oven voor ongeveer 20-22 minuten. Controleer met een prikker of de donuts gaar zijn.
- Laat de donuts minimaal 15 minuten in de vorm afkoelen. Haal ze voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.
- Meng de icing met de melk. Verdeel dit met een lepel over de afgekoelde donuts. Laat uitharden en bewaar de donuts vervolgens in een afgesloten trommel op een koele en donkere plek.