Een tarte tatin zoals ze in Frankrijk zeggen, oftewel een omgekeerde appeltaart of appelcake. Altijd als ik dit voorbij zie komen, vind ik het er heel erg mooi en lekker uitzien. En tot op de dag van vandaag had ik dit nog nooit zelf gebakken. Daar moest dus verandering in komen en ging ik aan de slag met een gezonde variant op de omgekeerde appelcake.
En ik geloof dat ik wel kan zeggen dat dit gelukt is. Zelfs de karamel is suikervrij en was super goed gelukt! Natuurlijk wijkt de structuur wel iets af van karamel met echte suiker, maar de smaak was echt fantastisch. Na het bakken van de appelcake en het omkeren, zag je heel goed de karamel in de laagjes appel trekken. Uiteindelijk maakte ik de toplaag nog af met wat extra suikervrije syrup gold van Sukrin.
Iets vieren met appelcake?
Vroeger als kind vond ik maar twee soorten taart echt lekker: appeltaart en chipolata taart van de banketbakker. Nu mijn verjaardag nadert (morgen alweer!), wilde ik graag een lekkere en gezonde verjaardagstaart voor mezelf maken. Omdat het maken van een verantwoorde variant op chipolata taart mij wel een uitdaging leek, waar ik helaas niet zoveel tijd voor heb, ging ik toch maar voor een gezonde appelcake. Omdat ik op snoepgezond al een recept voor gezonde appeltaart heb gedeeld, koos ik dit keer voor een gezonde appelcake, maar dan ondersteboven.
Ik kan nog veel meer vertellen over hoe lekker deze gezonde appelcake wel niet bleek te zijn, maar ik denk dat je het zelf moet ervaren. De cake is voedzaam, vullend en suikervrij. De perfecte gezonde verjaardagstaart dus! Ga jij deze gezonde cake op tafel zetten?
Omgekeerde appelcake
Course: Cake, TaartDifficulty: Makkelijk8
stukken10
minutes30
minutes40
minutesGebruik voor dit recept een springvorm van 20cm
Ingrediënten
100 gram (spelt)bloem
100 gram havermeel
4 eieren
75 ml zonnebloemolie
50 gram Sukrin Gold
1,5 tl bakpoeder
2 tl kaneel
snufje zout
2 grote of 3 kleine appels
- Karamel
50 gram Sukrin Gold
2-3 el water
1 el Sukrin siroop gold
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier.
- Klop de eieren samen met de olie en Sukrin Gold los.
- Voeg de droge ingrediënten toe en roer tot een glad beslag.
- Doe de ingrediënten voor de karamel in een pannetje en zet op het vuur. Laat het geheel inkoken tot een karamel en de gewenste kleur. Je kunt af en toe het pannetje bewegen om te kijken of je karamel naar wens is.
- Schenk de karamel op de bodem van de springvorm. Let op: de karamel heeft de neiging naar de zijkanten te lopen, maar dit is niet erg.
- Schil de appels en snijd in dunne plakjes. Verdeel de plakjes appel voorzichtig over de karamel. Schenk het beslag hierop en verdeel voorzichtig met een spatel. Strijk de bovenkant glad.
- Schuif de cake in de oven voor ongeveer 30 minuten. Controleer met een prikker of de cake gaar is.
- Laat de cake minimaal 15 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder daarna voorzichtig de rand van de springvorm. Leg een plank of groot bord op de bovenkant van de appel en keer om. Verwijder voorzichtig de bodem van de springvorm en het bakpapier.
- Maak de bovenkant af met wat extra Sukrin siroop Gold en geniet!