Snoepgezond is ooit allemaal begonnen met het maken van gezonde tussendoortjes. Inmiddels staan er al heel veel verschillende gezonde snackrecepten op mijn website. Maar recepten met peer zijn nog niet veel vertegenwoordigd. Gelukkig had ik een aantal rijpe peren op de fruitschaal liggen en kon ik aan de slag met een gezonde chai perencake.
Al eerder maakte ik deze peren crumble cakejes uit de airfryer. Deze kleine taartjes zijn echt top qua smaak, dus ging ik ook aan de slag met een gezonde cake met dezelfde smaken. En dat pakte fantastisch uit! Een heerlijk kruidig en lichtzoet tussendoortje, perfect voor de winter. En de chai kruidenmix? Die maak ik gewoon zelf. Het recept vind je ook hieronder.
In de meeste recepten maak ik gebruik van natuurlijke suikers of suikervervangers. Ik probeer geraffineerde suikers vaak te vermijden, maar ook van natuurlijke suikers probeer ik niet teveel te gebruiken. Zo ook in deze gezonde cake. De peer bevat natuurlijke fruitsuikers van zichzelf. Dus naast de peer gebruik ik enkel wat Sukrin Gold, een suikervervanger dat lijkt op lichtbruine basterdsuiker. Meer heeft deze gezonde chai perencake wat mij betreft niet nodig.
Eet een paar plakken van deze cake als gezond ontbijt of geniet ervan als tussendoortje bij een lekker kopje (chai)thee. Ga jij deze perencake proberen?
Gezonde chai perencake
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk10
plakken10
minutes50
minutes50
minutesIngrediΓ«nten
100 gram havermeel
100 gram bloem
3 eieren
50 gram Sukrin Gold
2 el zonnebloemolie
100 ml (plantaardige) melk
2 tl chai kruiden
1.5 tl bakpoeder
snufje zout
1 grote of 2-3 kleine peren
- Chai kruidenmix
3 tl kaneel
1 tl kardemom
1 tl gemberpoeder
1 tl kruidnagelpoeder
1 tl nootmuskaat
Werkwijze
- Meng alle kruiden voor de chai kruidenmix en bewaar in een pot.
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier.
- Klop de eieren samen met de (plantaardige) melk en zonnebloemolie los. Voeg hier de droge ingrediΓ«nten aan toe en roer met een spatel tot een glad beslag.
- Schil de peer en snijd in kleine blokjes. Roer voorzichtig door het beslag.
- Stort het beslag in de cakevorm en schuif in de oven voor ongeveer 45-50 minuten. Controleer met een prikker of de cake gaar is.
- Laat minimaal 15 minuten in de vorm afkoelen, voordat je de cake voorzichtig uit de vorm haalt en verder laat afkoelen.
- Snijd de cake in 10 plakken en bewaar maximaal 4 dagen in een afgesloten trommel in de koelkast.
ik vond zo heerlijk lekker dessert om bij groot bezoek of bij de koffieklets