Griesmeelcake
Cake, Gezonde tussendoortjes, Recepten

Griesmeelcake


Een tijdje terug postte ik een recept voor griesmeelpannenkoeken. Dit was mijn eerste kennismaking op bak gebied met griesmeel. Want sinds de bloem met de uitbraak van Corona schaars bleek te zijn, ben ik me steeds meer gaan verdiepen in het gebruik van andere meelsoorten. Want een moment stilzitten en niet bakken, dat kon ik echt niet! Eerder maakte ik namelijk ook al deze couscouscake op basis van couscous en ging ik nu aan de slag met griesmeel. De pannenkoeken waren goed gelukt, dus waagde ik me aan het maken van een griesmeelcake.

Griesmeel is een stuk grover dan bloem, dus met alleen griesmeel zou deze cake veel te grof worden. Daarom combineerde ik het deels met (spelt)bloem. En dat pakte goed uit! Een heerlijke cake met een bite van de grove korrel van de griesmeel. De basis van de griesmeelcake heb ik in dit geval erg basic gehouden. Maar een volgende keer ga ik experimenteren met het toevoegen van andere smaakmakers. Waar doet de smaak van deze cake me aan denken? Aan een simpele roombotercake. Erg lekker dus!

Mocht je eens willen experimenteren met andere meelsoorten, dan kan ik je deze griesmeelcake echt aanraden. In de Arabische keuken wordt griesmeel al veel gebruikt. Dus ik heb nog heel veel lekkers op mijn lijstje staan om te maken.


Griesmeelcake

Recipe by LindaCourse: TussendoortjesDifficulty: Makkelijk
Aantal

10

plakken
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

45

minutes
Totale tijd

55

minutes

Ingrediënten

  • 150 gram griesmeel

  • 75 gram (spelt)bloem

  • 100 gram suikervervanger (Sukrin)

  • 50 gram vloeibare plantaardige boter

  • 2 eieren

  • 125 gram yoghurt

  • 1 tl bakpoeder

  • rasp + sap van 1 citroen

  • snufje zout

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier.
  • Klop de eieren los en meng met alle natte ingrediënten.
  • In een andere kom roer je de droge ingrediënten door elkaar.
  • Voeg de inhoud van beide kommen bij elkaar en roer goed door met een spatel.
  • Stort het beslag in de cakevorm en schuif in de oven voor ongeveer 45 minuten. Controleer met een prikker of de cake gaar is.

Notes

  • Je kan de cake ongeveer 5 dagen in de koelkast in een afgesloten trommel bewaren. Of vries een deel (in plakken) in en bewaar tot 3 maanden.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *