Kokos is zo’n smaak waarvan de een het ontzettend lekker vindt en de ander moet er niks van hebben. Ik ben zo’n type dat ontzettend dol is op alles met kokos. Kwark, melk, you name it and I love it. En ik realiseerde me dat ik eigenlijk niet veel recepten voor gezonde tussendoortjes op Snoepgezond heb staan, die echt kokos uitademen. Daarom dook ik de keuken in voor een eiwitrijke kokoscake en dat pakte heel goed uit!
In deze cake heb ik verschillende componenten op basis van kokos gebruikt. Zo koos ik voor kokosmeel van Koro, kokos eiwitpoeder van Livepuri en kokoskwark van Campina. Bakken met kokosmeel is een uitdaging, die ik graag aanga. Veel mensen denken dat je iedere meelsoort makkelijk kunt vervangen voor een andere meelsoort. Maar als we het hebben over kokosmeel, dan kan dat niet zomaar. Kokosmeel absorbeert namelijk heel veel vocht, waardoor je een stug beslag krijgt. De verhouding bloem : kokosmeel is 2 : 1. Dat betekent dat als er in een recept 100 gram bloem gebruikt wordt, je dit kunt vervangen voor 50 gram kokosmeel. Dus schrik niet als je dit recept leest en je denkt dat de verhouding droge en natte ingrediΓ«nten niet goed is. Het klopt dat we dus minder droge ingrediΓ«nten gebruiken dan bijvoorbeeld in een recept voor bananenbrood (zonder kokosmeel).
Om van dit tussendoortje een eiwitrijke kokoscake te maken gebruikte ik dus kwark en eiwitpoeder. Heb je geen eiwitpoeder in huis of voeg je dat gewoon liever niet toe? Kies er dan voor om de eiwitpoeder te vervangen voor bloem. Dit kan wel met dezelfde verhouding. Houd er wel rekening mee dat je cake dan iets minder eiwitten per plakje zal bevatten. Deze cake is heel makkelijk glutenvrij te maken door de rest van de bloem/eiwitpoeder te vervangen voor glutenvrije bloem of boekweitmeel. Want kokosmeel is al glutenvrij.
Ben je net als ik dol op kokos, probeer dan ook eens dit kokos bananenbrood. Net even wat anders dan deze eiwitrijke kokoscake, maar toch met de heerlijke smaak van kokos. Of kijk eens rond op de website voor nog meer gezonde bakinspiratie.
Eiwitrijke Kokoscake
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk10
plakken10
minutes55
minutes1
hour5
minutesDit recept is voldoende voor 10-12 plakken.
IngrediΓ«nten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier.
- Klop de eieren samen met de kwark, melk en dadelstroop los. Voeg hieraan de droge ingrediΓ«nten toe en roer met een spatel tot een glad beslag.
- Voeg de frambozen toe en spatel voorzichtig door het beslag. Stort het beslag in de cakevorm.
- Schuif de cake voor ongeveer 50-55 minuten in de oven. Controleer met een prikker of de cake gaar is.
- Laat de cake minimaal 10-15 minuten in de vorm afkoelen, voordat je de cake er voorzichtig uithaalt en verder laat afkoelen.
Notes
- Bewaar de cake in een afgesloten trommel op een koele plek voor maximaal 5 dagen of vries de cake in plakjes in. In de vriezer kun je de cake ongeveer 3 maanden bewaren.