Gisteren trapte ik af met dag 1 van de advent: aftellen richting kerst. Op de eerste dag maakte ik deze heerlijke chai pancakes. En op dag 2 staat dit heerlijke recept voor speculaas muffins voor jullie klaar. Het fijne aan dit recept is dat deze muffins vrij van geraffineerde suikers zijn en ook nog eens glutenvrij. Dus ook mensen met een glutenallergie of intolerantie kunnen met een gerust hart met je mee snoepen.
In deze tijd zijn we vaak geneigd om net wat meer te snoepen dan normaal. Om toch nog in die leuke outfit voor kerst te passen, kan het geen kwaad om af en toe wat minder suikers te eten. Gezond snoepen kan met deze muffins dan ook heel goed. En zoals met zoveel suikervrije recepten, mis ik hier ook helemaal de suikers niet. Door gebruik te maken van een suikervervanger, lekkere kruiden en een scheutje amaretto zitten ze boordevol smaak. De yoghurt zorgt een smeuΓ―ge structuur, wat wel fijn is als je glutenvrije meelsoorten gebruikt.
Al met al kunnen deze muffins prima door als lekker tussendoortje in deze tijd van het jaar. Ook prima op welk moment in het jaar je er ook zin in hebt! Het kan zomaar dat ik in de zomer ineens enorme zin heb in een speculaascake of muffins. En als dat gebeurt, dan maak ik dat ook gewoon. Herkenbaar?
Dus hieronder vind je nog wat inspiratie voor andere gezonde tussendoortjes:
- Appelcake met kruidnoten
- Pompoen Bliss Balls
- Vegan appeltaart muffins
- Blueberry muffins
- Limoen Yoghurtcake
Speculaas Muffins
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk10
stuks10
minutes25
minutes35
minutesIngrediΓ«nten
100 gram amandelmeel
100 gram boekweitmeel
200 gram yoghurt/kwark
3 eieren
50 gram suikervervanger
2 el speculaaskruiden
1 el kaneel
2 tl bakpoeder
snufje zout
scheutje amaretto (kan je ook weglaten)
2 handjes gedroogde cranberries
optioneel: amandelschaafsel als topping
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180Β°C en vul je muffin bakblik met papieren vormpjes.
- Meng in een kom de natte ingrediΓ«nten met een spatel door elkaar. Doe hetzelfde voor de droge ingrediΓ«nten in een andere kom.
- Voeg de natte ingrediΓ«nten bij de droge en roer met de spatel goed door elkaar. Als laatste roer je er de cranberries door heen.
- Verdeel het beslag over 10 muffin vormpjes. Strooi wat amandelschaafsel op de bovenkant en schuif het bakblik voor ongeveer 20-25 minuten in de oven. Controleer met een prikker of de muffins gaar zijn.