Met Sinterklaas kan een lekker recept met kruidnoten niet ontbreken, daarom wil je deze appelcake met kruidnoten echt proberen.
Teveel van deze lekkernij is helaas niet gezond, want er zitten behoorlijk wat suikers en verzadigde vetten in. Maar af en toe een klein handje kan helemaal geen kwaad. Dat heet balans! Maar met deze gezonde appelcake met kruidnoten, kun je op een verantwoorde manier genieten van kruidnoten. Een heerlijk tussendoortje in de aanloop naar Sinterklaas.
Met de feestdagen in aantocht wil ik graag op een verantwoorde manier kunnen genieten van al het lekkers. En dat kan met deze appelcake met kruidnoten heel goed. De basis van de cake is vrij van geraffineerde suikers, maar door de toevoeging van 100% appelmoes en kruiden mis je de suiker helemaal niet. Let op: door de kant-en-klaar gekochte kruidnoten is de cake niet helemaal vrij van geraffineerde suikers. Wil je ook een verantwoorde versie van kruidnoten in je cake gebruiken. Bekijk dan eens dit recept. Deze kruidnoten bevatten een stuk minder suikers dan de variant uit de supermarkt. Door het gebruik van dadels en dadelstroop is de smaak wel iets anders, maar voor mij daarom niet minder lekker. Misschien juist wel lekkerder!
Nog even terugkomend op dit recept. Zo rond de feestdagen begin ik op de een of andere manier ook steeds meer behoefte te hebben aan appeltaart. Blijkbaar geeft mij dat het fijne gevoel van samenzijn en genieten. Maar iedere keer aan deze behoefte toevoegen en een stuk appeltaart naar binnen schuiven, is natuurlijk niet zo verstandig. Tenminste niet als ik graag al mijn kleding wil blijven passen. Mede daarom wilde ik graag iets verantwoords maken met de smaak en geur van appeltaart. Dat resulteerde in dit heerlijke recept voor appelcake met kruidnoten. Benieuwd geworden? Lees dan snel onderstaand recept en probeer het zelf uit.
Appelcake met kruidnoten
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk1
servings10
minutes45
minutes55
minutesIngrediΓ«nten
β200 gram speltbloem
β250 gram appelmoes zonder toegevoegde suikers
β3 eieren
β1 el kaneel
β1/2 el speculaas- en koekkruiden
β2 tl bakpoeder
βsnufje zout
β50 gram kruidnoten
β1 appel
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180Β°C en bekleed een cakevorm met bakpapier.
- Roer in een kom de appelmoes samen met de eieren los. Voeg hieraan de droge ingrediΓ«nten toe en roer met een spatel tot een glad beslag.
- Hak de kruidnoten grof en spatel deze op het laatst door het beslag. Stort het beslag in de cakevorm.
- Snijd de appel in schijfje en leg deze bovenop de cake. Schuif de cake voor ongeveer 45 minuten in de oven. Controleer met een prikker of de cake gaar is. Laat de cake 10-15 minuten in de vorm afkoelen, voordat je hem uit de vorm haalt en verder laat afkoelen.
Notes
- Je kan de cake ongeveer 3 dagen in een afgesloten trommel bewaren of vries de cake (in plakken) in.