Een heerlijk recept voor stoofperen cake vrij van geraffineerde suikers.
Zoals je van mij gewend bent, probeer ik zoveel mogelijk de geraffineerde suikers te vermijden. Helemaal suikervrij eten vind ik geen doen, want dan moet je letterlijk elk etiket lezen en over elk hapje dat je neemt nadenken. Zelfs in producten waarvan je het niet verwacht, zit vaak iets van suiker verwerkt. Om zoveel mogelijk suikervrij of in ieder geval vrij van geraffineerde suikers te eten, maak ik de meeste tussendoortjes en ontbijtjes zelf. Zo weet ik precies wat ik in mijn mond stop. En waarom let ik dan zo op mijn suikerinname vraag je je af? Sinds ik een stuk minder suiker eet en geraffineerde suikers zoveel mogelijk probeer te vermijden, voel ik mij lichamelijk een stuk beter. Ik heb meer energie, ben minder vermoeid en mijn huid is zoveel zuiverder dan voorheen. Voor mij een reden om dus heerlijke alternatieven voor suikerrijke tussendoortjes te bedenken.
De stoofperen die ik voor deze cake hebt gebruikt zijn weliswaar wel gestoofd in wijn en suiker. Echter probeer ik wel rekening te houden met de hoeveelheid suiker. En omdat ik maar drie peren voor dit recept heb gebruikt en de cake zelf geen suiker bevat, valt deze cake voor mij nog binnen de categorie verantwoord. Het is heerlijk als tussendoortje of ontbijtje. Als je ermee ontbijt serveer er dan een flinke schep kwark bij, bijvoorbeeld de winterse variant van optimel. Heb je geen stoofperen in huis dan kun je deze cake ook prima maken met gewone peren. Kook de peren dan wel een half uurtje met lekkere kruiden (en een klein beetje suiker) om ze wat zachter te maken en smaak mee te geven.
Benieuwd naar het recept voor deze stoofperen cake? Lees dan snel verder. Of misschien zin in een ontbijtje met stoofperen? Bekijk dan dit recept.
Stoofperen cake
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk1
cake5
minutes55
minutes1
hourIngrediΓ«nten
200 gram speltbloem
25 gram vanille eiwitpoeder
3 eieren
200 gram optimel kwark (ik gebruikte de winterse variant met gestoofde appel)
50 gram kokosolie
50 ml amandelmelk
4 el honing
2 tl bakpoeder
snufje zout
2-3 (stoof)peren
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 175Β°C en bekleed de cakevorm met bakpapier.
- Meng in een kom de natte ingrediΓ«nten met elkaar. In een andere kom meng je de droge ingrediΓ«nten met elkaar. Giet de natte ingrediΓ«nten bij de droge en roer met een spatel tot een glad beslag.
- Schenk een laagje beslag op de bodem van de cakevorm. Zet hierin de peren. Afhankelijk van de grootte van de peren of de cakevorm passen er 2-3 peren in. Schenk de rest van het beslag over de peren en verdeel voorzichtig over de vorm.
- Schuif de cakevorm voor ongeveer 50-60 minuten in de oven. Controleer met een prikker of de cake gaar is. Laat de cake vervolgens een half uur in de vorm afkoelen, voordat je hem voorzichtig uit de vorm haalt en verder laat afkoelen.
Notes
- In een afgesloten trommel is de cake ongeveer 3 dagen houdbaar. Je kunt een deel van de cake ook (in plakjes) invriezen.