Al zolang ik me kan herinneren maakt mijn moeder met kerst een heerlijke tulband gevuld met vruchten. En ieder jaar weer kijk ik ernaar uit. Nu vond ik het echter tijd om er een keer een verantwoorde versie van te maken, zonder een hoop boter en suiker. En het experiment gezonde kerstcake is meer dan geslaagd! Uiteindelijk werd het zelfs een vegan variant, want ik gebruikte een klein beetje plantaardige boter van Floraplantbased en wat plantaardige melk.
Er gaat dus wel een klein beetje boter in deze cake, namelijk 50 gram, maar dat is een stuk minder dan de bijna 200 gram boter die in het originele recept gaat. Dit recept is wel helemaal vrij van geraffineerde suikers en bevat enkel 2 eetlepels dadelstroop van Albert Heijn.
Wat is het geheim van een lekkere kerstcake?
Hoe komt het nu dat een kerstcake altijd zo lekker is? De vruchtjes laat je minimaal 8 uur of de hele nacht weken in drank. Ja, drank! Amaretto of Licor 43 zijn mijn favorieten. Door de vruchtjes hier voor lange tijd in te laten weken, krijgen ze een extra lekkere smaak mee. Dit geven ze ook weer af aan de cake, waardoor deze heerlijk smeuΓ―g en vol van smaak is. Ik kan er in ieder geval niet vanaf blijven en deze cake was dan ook binnen no time op. OkΓ© ik heb uiteraard wel een aantal plakjes uitgedeeld, want ik was zo enthousiast over de smaak dat ik hem natuurlijk wel door mijn moeder moest laten goedkeuren.
Ook deze stoofperen cake was een groot succes en is een goed alternatief voor deze kerstcake, mocht je niet van rozijnen en vruchtjes houden.
Gezonde kerstcake
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk10
plakken10
minutes45
minutes55
minutesIngrediΓ«nten
175 gram (spelt)bloem
50 gram amandelmeel
200 gram (plantaardige) yoghurt of kwark
50 gram kokosolie of gesmolten boter
50 ml (plantaardige) melk
2 el dadelstroop
1 tl speculaaskruiden
1 tl kaneel
2 tl bakpoeder
snufje zout
50 gram rozijnen
50 gram cranberries
50 gram (pecan)noten
amaretto of licor 43
Werkwijze
- Laat de rozijnen en cranberries minimaal 8 uur weken in de amaretto of licor 43. Zorg dat ze net onder het vocht staan.
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier.
- Roer in een kom de yoghurt/kwark los samen met de melk, boter en dadelsiroop.
- In een andere kom meng je alle droge ingrediΓ«nten door elkaar met een spatel. Voeg de natte ingrediΓ«nten hieraan toe en roer tot een glad beslag.
- Voeg de rozijnen, cranberries en 50-100 ml van het vocht toe aan het beslag. Hak de noten grof en voeg die ook toe. Roer alles met een spatel goed door het beslag.
- Stort het beslag in de cakevorm en schuif in de oven voor ongeveer 45 min. Controleer met een prikker of de cake gaar is.
- Laat de cake minimaal 10-15 minuten in de vorm afkoelen. Haal voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen.