Gezonde kerstcake
Cake, Gezonde tussendoortjes, Kerst, Recepten

Gezonde kerstcake


Al zolang ik me kan herinneren maakt mijn moeder met kerst een heerlijke tulband gevuld met vruchten. En ieder jaar weer kijk ik ernaar uit. Nu vond ik het echter tijd om er een keer een verantwoorde versie van te maken, zonder een hoop boter en suiker. En het experiment gezonde kerstcake is meer dan geslaagd! Uiteindelijk werd het zelfs een vegan variant, want ik gebruikte een klein beetje plantaardige boter van Floraplantbased en wat plantaardige melk.

Er gaat dus wel een klein beetje boter in deze cake, namelijk 50 gram, maar dat is een stuk minder dan de bijna 200 gram boter die in het originele recept gaat. Dit recept is wel helemaal vrij van geraffineerde suikers en bevat enkel 2 eetlepels dadelsiroop van Yogi & Yousef.

Wat is het geheim van een lekkere kerstcake?

Hoe komt het nu dat een kerstcake altijd zo lekker is? De vruchtjes laat je minimaal 8 uur of de hele nacht weken in drank. Ja, drank! Amaretto of Licor 43 zijn mijn favorieten. Door de vruchtjes hier voor lange tijd in te laten weken, krijgen ze een extra lekkere smaak mee. Dit geven ze ook weer af aan de cake, waardoor deze heerlijk smeuïg en vol van smaak is. Ik kan er in ieder geval niet vanaf blijven en deze cake was dan ook binnen no time op. Oké ik heb uiteraard wel een aantal plakjes uitgedeeld, want ik was zo enthousiast over de smaak dat ik hem natuurlijk wel door mijn moeder moest laten goedkeuren.

Ook deze stoofperen cake was een groot succes en is een goed alternatief voor deze kerstcake, mocht je niet van rozijnen en vruchtjes houden.


Gezonde kerstcake

Recipe by LindaCourse: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk
Aantal

10

plakken
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

45

minutes
Totale tijd

55

minutes

Ingrediënten

  • 200 gram (spelt)bloem

  • 25 gram amandelmeel

  • 200 gram (plantaardige) yoghurt of kwark

  • 50 gram kokosolie of gesmolten boter

  • 50 ml (plantaardige) melk

  • 2 el dadelsiroop (Yogi & Youssef)

  • 1 tl speculaaskruiden

  • 1 tl kaneel

  • 2 tl bakpoeder

  • snufje zout

  • 50 gram rozijnen

  • 50 gram cranberries

  • 50 gram (pecan)noten

  • amaretto of licor 43

Werkwijze

  • Laat de rozijnen en cranberries minimaal 8 uur weken in de amaretto of licor 43. Zorg dat ze net onder het vocht staan.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier.
  • Roer in een kom de yoghurt/kwark los samen met de melk, boter en dadelsiroop.
  • In een andere kom meng je alle droge ingrediënten door elkaar met een spatel. Voeg de natte ingrediënten hieraan toe en roer tot een glad beslag.
  • Giet het vocht van de vruchtjes en hak de noten grof. Voeg dit toe aan het beslag en roer met een spatel goed door elkaar.
  • Stort het beslag in de cakevorm en schuif in de oven voor ongeveer 45 min. Controleer met een prikker of de cake gaar is.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *