Een pumpkin pie wordt in Amerika traditioneel gegeten met Thanksgiving. Nu heb ik deze feestdag nog nooit gevierd en ook deze taart helaas nog nooit gegeten. Maar daar moest verandering in komen vond ik! Voor wie mij een beetje kent: ik ben dol op pompoen! Deze groente verwerk ik het liefst in bijna al mijn herfstrecepten.
Inmiddels staan er al heel wat lekkere recepten met pompoen op snoepgezond, waaronder deze fantastische pompoencake. Maar ook pompoen pannenkoeken en een pumpkinspice cheesecake ontbreken niet. En aan dit mooie rijtje voeg ik nu dus ook deze geweldige pumpkin pie toe. Uiteraard heb ik dit recept in een gezonder jasje gestoken! En wat was ik blij verrast met de smaak: in één woord geweldig lekker! Het kostte mij totaal geen moeite om de taart helemaal op te eten π Uiteraard heb ik wel een aantal stukjes gedeeld.
Deze pumpkin pie is op basis van pompoenpuree en yoghurt. Om het geheel iets zoeter te maken voeg je pumpkinspice kruiden toe en een klein beetje (suikervrije) honing en dadelsiroop. De dadelsiroop gebruik ik van het merk Yogi & Yousef en de suikervrije honing komt van Steviala. Kun je beide producten niet vinden of heb je ze niet in huis, kies dan voor bijvoorbeeld normale honing en/of appelstroop. De taart is dan helaas niet helemaal suikervrij.
Als basis voor de bodem maak je een zanddeeg. Hiervoor gebruikte ik het recept van Laura’s Bakery. In plaats van gewone suiker, gebruikte ik een suikervervanger, maar je kunt natuurlijk ook gewoon normale suiker gebruiken als de taart niet helemaal verantwoord hoeft te zijn.
Lees je snel mee?
Pumpkin Pie
Course: TaartDifficulty: Gemiddeld8
stukken20
minutes1
hour20
minutes1
hour40
minutesIngrediΓ«nten
- Bodem
80 gram suiker(vervanger)
160 gram (plantaardige) roomboter
225 gram bloem
1/2 ei
snufje zout
- Vulling
500 gram pompoenpuree
3 eieren
200 gram yoghurt
2 tl pumpkinspice kruiden
3 el (suikervrije) honing
1 el dadelsiroop
- Extra benodigdheden
blindbakvulling
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een bakvorm met losse bodem klaar (ongeveer 24cm).
- Meng de ingrediΓ«nten voor de bodem met je handen tot een samenhangend deeg. Laag het deeg ongeveer een uurtje in de koelkast rusten (verpakken in folie).
- Ondertussen kun je de vulling voorbereiden. Kook de blokjes pompoen 15 minuten als je dat nog niet hebt gedaan en pureer dit met een staafmixer tot puree. Laat afkoelen tot nader gebruik.
- Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 5mm en bekleed hier de taartvorm mee. Snijd de randen netjes af.
- Neem een stuk bakpapier, maak er een prop van en vouw deze weer uit. Leg het bakpapier in je bakvorm. Verdeel over het bakpapier een blindbakvulling (bijvoorbeeld gedroogde rijst of bonen). Druk de blindbakvulling goed aan en vul hier de hele vorm mee.
- Bak de bodem ongeveer 30 minuten. Haal dan de blindbakvulling eruit en bak de bodem nog 5 minuten.
- Haal de bodem uit de oven. Ondertussen kun je vast aan de slag met de vulling.
- Klop de eieren los en roer hier de yoghurt en pompoenpuree doorheen. Voeg hier de honing, dadelsiroop en pumpkinspice kruiden aan toe.
- Schenk de vulling op de bodem en stel de oven in op 160 graden. Je hebt waarschijnlijk niet alle vulling nodig, al kun je de vulling wel tot net onder de rand schenken. Schuif de taart voor ongeveer 45 minuten in de oven. De taart is dan bijna helemaal gestold.
- Laat de taart buiten de oven afkoelen. Na volledig afkoelen kun je de taart in de koelkast bewaren.