Een gezonde citroencheesecake kan dat eigenlijk wel? Ja dat kan zeker! Helemaal als je weet hoeveel suikers en calorieën er in een stuk cheesecake zitten. Dat kon ook minder dacht ik en daarom maakte ik deze gezonde citroencheesecake.
De basis van deze cheesecake bestaat uit de citroenkwark van Optimel. Dus officieel mag dit waarschijnlijk geen cheesecake heten, maar het komt er wel dicht bij in de buurt. Deze cheesecake bak je namelijk, ondanks de kwark, in de oven. Dat geeft een heerlijke stevige, maar toch zachte structuur aan de taart. De citroenkwark en citroenrasp zorgen voor een frisse touch aan dit suikervrije pareltje. En dit maakt dat je met een gerust hart met dit heerlijke taartje kunt ontbijten. Ontbijten met taart, wie wil dat nou niet?!
Aan ontbijten met taart zitten ook een aantal voordelen. Investeer op 1 moment in de week om dit taartje te maken en je kunt de volgende 3 à 4 dagen meteen van je ontbijt genieten. Bewaar de taart ondertussen afgedekt in de koelkast. Ideaal als je ‘s ochtends geen zin of weinig tijd hebt om je ontbijt te maken.
Op snoepgezond vind je onder ‘taart’ en ‘ontbijt’ nog veel meer inspiratie voor gezonde ontbijttaartjes, waaronder deze mango passievrucht taart.
Gezonde citroencheesecake
Course: TaartDifficulty: Makkelijk8
stukken10
minutes1
hour25
minutes1
hour35
minutesGebruik een springvorm van 20cm voor deze cheesecake.
Ingrediënten
- Bodem
100 gram havermout
30 gram noten
1 tl kaneel
1 el kokosolie
1 eiwit
- Vulling
500 gram citroenkwark
3 eieren
1 eidooier
1 el maizena
50 gram suikervervanger
rasp van 1 citroen
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
- Klop het eiwit luchtig en hak de noten fijn. Smelt de kokosolie en roer dit samen met de andere ingrediënten voor de bodem goed door elkaar.
- Stort dit in de springvorm en druk goed aan met een lepel. Schuif de bodem in de oven voor 10 minuten.
- Haal de bodem uit de oven en verlaag de temperatuur naar 150 graden. Zet een klein schaaltje met water onderin de oven.
- Klop de eieren en eidooier samen met de suikervervanger door elkaar. Mix niet te lang. Schep de citroenkwark, citroenrasp en maizena erdoor en meng tot een glad beslag.
- Stort het beslag op de bodem van de cheesecake en schuif het geheel in de oven voor ongeveer 75 minuten.
- Zet de oven uit en de deur op een kiertje om de cheesecake te laten afkoelen. Haal de cheesecake na een uur uit de oven en laat verder afkoelen op het aanrecht. Daarna zet je het voor minimaal 2 uur in de koelkast, maar de hele nacht is nog beter.
Deze lijkt mij echt heerlijk en ik wil hem graag dit weekend maken! Maar welke suikervervanger gebruik je? Ik hoor het graag, dank je wel!
Hoi Annemieke,
Als suikervervanger gebruik ik erythritol, deze vind je bijvoorbeeld bij Sukrin.
Splenda stevia is ook een geschikte suikervervanger, te vinden in de supermarkt.
Groeten,
Linda