Rood fruit chia jam
Ontbijt, Recepten

Rood fruit chia jam


Zelf jam maken zonder suikers toe te voegen? Dat kan met dit recept voor rood fruit chia jam. Normaal gesproken heb je voor het maken van jam gelei suiker nodig in grote hoeveelheden. En dat maakt dit broodbeleg niet zo verantwoord. Door het eten van (veel) suikers ontstaat er namelijk een flinke piek in je bloedsuikerspiegel. Je lichaam gaat als reactie hierop snel insuline aanmaken om deze suiker te kunnen verwerken. En dit zorgt op zijn beurt weer voor een snelle daling van je bloedsuikerspiegel, waardoor het gevoel van honger terugkeert.

Vaak voel je je op dat moment ‘slap’ en heb je het idee dat je nodig wat moet eten om je weer ‘normaal’ te voelen. En dat is natuurlijk gek als je pas net je ontbijt of lunch op hebt. Het is daarom beter om zoveel mogelijk snelle suikers te vermijden en je lichaam te voeden met gezonde alternatieven. Zorg dus dat je ‘langzame’ koolhydraten aan je dagelijkse voeding toevoegt en kies liever voor natuurlijke suikers of (een kleine hoeveelheid) suikervervangers. Deze nemen de tijd om door je lichaam opgenomen te worden en zo verloopt de aanmaak van insuline dus ook geleidelijk. De snelle pieken en dalen blijven uit en je hebt niet snel het gevoel je slap te voelen.

In dit recept voor rood fruit chia jam zorgen de chiazaadjes voor de binding, die nodig is voor het maken van jam. Daarnaast voeg ik op dit hele recept ongeveer 4 à 5 eetlepels suikervervanger toe. Dit geeft net voldoende zoetigheid mee aan de jam.

Jam is niet alleen lekker op brood, maar is ook lekker door de yoghurt of kwark, in dit recept voor peanutbutter jelly bananabread of bij homemade scones.


Rood fruit chia jam

Recipe by LindaCourse: OntbijtDifficulty: Makkelijk
Aantal

1

portie
Voorbereiding

2

minutes
Kooktijd

10

minutes
Totale tijd

12

minutes

Dit recept is voldoende voor 1 (flinke) pot jam.

Ingrediënten

  • 400 gram rood fruit (diepvries)

  • rasp + sap van 1 limoen

  • 1 tl kaneel

  • 4 à 5 el suikervervanger (bijvoorbeeld deze van Sukrin)

  • 2-3 el chiazaad

Werkwijze

  • Voeg alle ingredienten, behalve de chiazaad, toe aan een pannetje en zet op het vuur (laag-medium).
  • Laat het geheel lekker pruttelen en roer af en toe door.
  • Het fruit begint langzaam uit elkaar te vallen. Je kan dit proces een handje helpen door op een gegeven moment het fruit met een vork of lepel iets te pletten. Bij mij duurde het ongeveer 10 minuten, voordat ik de structuur helemaal prima vond.
  • Voeg nu de chiazaad toe en laat nog 1 minuutje koken. Roer af en toe goed door. Haal de pan van het vuur en schenk de jam over in een steriele glazen pot.
  • Laat de jam helemaal afkoelen en draai de deksel op de pot. Bewaar de jam in de koelkast. Wel binnen een week opeten.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *