10 tips om groente
Ontbijt, Recepten

10 tips om groente aan je ontbijt toe te voegen


Lucy van Yourmealplanners en ik hebben de handen ineen geslagen om iedereen enthousiast te maken om meer groente aan het ontbijt toe te voegen. In deze blog geven wij je 10 tips om meer groente aan je ontbijt toe te voegen op een makkelijk en snelle manier. Lees je mee?

Hoe ben ik (Linda) begonnen met het eten van (meer) groente bij mijn ontbijt?

Het eten van groente bij het ontbijt ging bij mij echt niet vanzelf. Vroeger kwam ik vaak niet verder dan een klein beetje groente bij het avondeten en af en toe wat komkommer tussendoor of bij de lunch. Niet heel bijzonder en misschien wel herkenbaar voor velen van jullie. 

Maar waar is het nu eigenlijk precies begonnen? Al vanaf jongs af aan heb ik interesse in koken, bakken en voeding. Vanaf mijn tienerjaren kwam daar vooral de interesse in gezonde voeding om de hoek kijken. Toen realiseerde ik mij ook dat groenten (en ook fruit) een belangrijk fundament is voor een goede gezondheid. De richtlijn van het voedingscentrum was altijd 200 gram groente per dag, inmiddels is dit 250 gram per dag. Hier kwam ik met alleen het avondeten niet elke dag aan. ‘s Ochtends en in de loop van de dag eet ik namelijk veel meer dan ‘s avonds. En dus ging ik aan de slag met ideeën om toch ruim voldoende en zelfs meer dan 250 gram groente per dag te eten, maar dan verspreid over de dag. 

Voor mij begon dit dus met het toevoegen van groente aan mijn havermoutpap. Waarom aan mijn havermoutpap? Simpel.. Dit was al jaren een favoriet ontbijt en in de loop der jaren ben ik deze iet wat saaie pap steeds meer gaan opleuken. Eerst wat kaneel proberen, daarna wat fruit toevoegen en de laatste stap was dus groente toevoegen. 

Dit beviel zo goed, dat ik sindsdien telkens weer nieuwe receptideeën heb om groente toe te voegen aan mijn ontbijt of tussendoortje, zonder dat dit overheerst. Want het idee van groente bij je ontbijt of tussendoortje kan afschrikken. Maar door de juiste groente te gebruiken in combinatie met andere smaakmakers, heb je helemaal niet door dat je groente aan het eten bent. Dit klinkt als muziek in je oren toch?!

Hoe is het bij Lucy allemaal begonnen?

En surprising as it is.. is het bij Lucy ook niet helemaal vanzelf gegaan. Hoewel ze thuis wel opgegroeid is met het eten van veel groente (hoe kan dat ook anders met een biologische groenteteler als vader), lukte het haar ook niet altijd om voldoende groente te eten. Met een drukke baan en letterlijk van hot naar her vliegen, schiet een gezonde en verantwoorde maaltijd er nog wel eens bij in. Dit was voor Lucy de aanleiding om groente aan haar ontbijt toe te voegen. Het geeft een heerlijke boost om de dag rustig op te starten met een gezond en voedzaam ontbijt en wetende dat je alvast een deel van je dagelijkse hoeveelheid groente binnen hebt.

Samen laten wij zien dat dit ook nog eens helemaal niet moeilijk hoeft te zijn! Deze week geven wij jou 10 tips om groente aan je ontbijt toe te voegen en dagen we je uit om zelf ook te starten! Lees je mee?

10 tips om meer groente aan je ontbijt toe te voegen

 1. Plan ahead
  Oké, niet meteen het eerste dat je wilt lezen, maar het is niet voor niets een bekend gezegde in Nederland: een goede voorbereiding is het halve werk. Wil je meer groente gaan toevoegen aan je ontbijt? Zorg er dan echt voor dat je altijd een aantal basic groenten in de koelkast en vriezer hebt liggen. Denk aan wortel, spinazie, courgette, biet en (bevroren) bloemkool en broccoli.
 2. Smoothies
  De makkelijkste en bekendste manier om groenten toe te voegen aan je ontbijt is om ze mee te blenden door je smoothie(bowl). Ben je een ‘beginner’ op dit gebied? Begin dan eenvoudig met een klein handje spinazie of een halve geraspte wortel. Als dit bevalt breid je steeds een beetje uit!
 3. Banaan
  Kan banaan een tip zijn? Oh yes! Een rijpe banaan is namelijk zo zoet dat je wel hele gekke taferelen uit moet gaan halen wil je ervoor zorgen dat groenten gaan overheersen. Maak een heerlijk warm havermoutje, voeg een halve rijpe banaan, wat rozijnen en geraspte courgette toe en ik weet zeker dat je niet doorhebt dat je eigenlijk gewoon alvast 75 gram groenten naar binnen werkt.
 4. Bevroren groenten
  Zeker in de zomer zijn wij dol op bevroren groenten door onze yoghurt of smoothiebowl. Bevroren groenten zoals bloemkool of broccoli voeg je nog bevroren toe en daardoor proef je de pure smaak van de groenten minder. Bloemkool bijvoorbeeld doen wij bijna overal doorheen, maar altijd bevroren zodat de smaak niet overheersend wordt!
 5. Kids & Veggies
  Kinderen hebben wat eten betreft fases waar ze allemaal doorheen gaan en volgens mij is er geen enkel kind dat niet door een fase heen gaat waarin je er geen hap, laat staan groente, in krijgt. Lucy’s neefje zit nu in zo een fase. Zelfs pasta met tomatensaus is een no go. Geen volwaardige avondmaaltijd betekent ook dat er weinig groenten binnenkomen. De oplossing? Een smoothie die goed drinkbaar is! Mick vind het heerlijk als Rosa een smoothie maakt met roosvicee, biet, aardbeien en banaan.
 6. Bake like a pro
  Groenten toevoegen aan een cake, muffin of brood is zo ingewikkeld nog niet. Eigenlijk kan je aan ieder standaard recept wel een handje (of meer) groenten toevoegen. Denk aan een bananenbrood met een handje geraspte wortel of voeg aan je havermoutmuffins eens een handje courgette toe. De truc is om daarnaast voldoende specerijen toe te voegen, zodat je dit goed terug proeft en je niet doorhebt dat er ook groente in verwerkt zit.
 7. Havermout
  Ik (Linda) noemde het al, maar voor mij was havermoutpap met groente de eerste kennismaking met het toevoegen van groente aan het ontbijt. Naast smoothies, is dit een fijne basis om je dag mee te starten. Door het gebruik van specerijen en het toevoegen van je favoriete toppings, heb je niet het idee dat je al 100 (!) gram groente hebt gegeten. Makkelijk om eens mee te beginnen dus!
 8. Grunten Veggie Oats
  Heb je ‘s ochtends weinig tijd (of zin) om een ontbijtje met groente te maken, dan bestaat er gelukkig ook een kant-en-klare havermoutpap op basis van groenten. Eén portie bevat gemiddeld 63 gram groente en dat is 25% van de minimale dagelijkse hoeveelheid. Een mooie start van de dag toch?! De porties zijn niet heel groot, dus uitermate geschikt voor de niet grote ontbijters onder ons. Met de code GEZONDESTART ontvang je de hele maand september 10% korting op je bestelling bij Grunten. Mijn favoriet is de Carrot Cake, maar de Apple Pie was ook heel erg lekker!
 9. Team hartig
  Ben jij team hartig als het gaat om ontbijt? Kies dan voor bijvoorbeeld voor een omelet met spinazie of andere groenten, zoals paprika en courgette. Of ga voor de klassieke avocado toast met eieren.
 10. Zet kleine stapjes
  Zoals je in onze intro kunt lezen, is het eten van meer groente ook bij ons niet vanzelf gegaan. Dit is in de loop der jaren zo gegroeid en ook wij zijn begonnen met kleine stapjes. Ontbijt je graag met smoothies? Begin dan eerst met een handje van 1 soort groente en breid dit langzaam uit naar meer groente. Ontbijt je graag met havermout? Begin dan eerst met 25 of 50 gram groente toe te voegen en breid dit langzaam uit naar 100 gram. Het hoeft niet in 1 keer perfect te zijn. En zo kun je langzaam wennen aan het eten van (meer) groente bij je ontbijt.

Wij hopen dat je wat hebt aan deze 10 tips om groente aan je ontbijt toe te voegen. Om je alvast een voorproefje te geven, vind je hier de links naar twee van onze favoriete recepten met groente.

Pompoenpannenkoeken

Pompoen Pannenkoeken

Groene Smoothiebowl

Groene Smoothiebowl

Volgende week delen we nog eens 10 recepten met je, zodat je aan de slag kunt met het eten van (meer) groente bij je ontbijt. Dus stay tuned! En als je een lekker ontbijtje met groente hebt gemaakt, deel dit dan via Instagram met ons @snoepgezond en @yourmealplanners.


Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *