In het rabarberseizoen moet je als foodblogger natuurlijk met dit product aan de slag gaan en dat resulteerde bij mij in deze heerlijke suikervrije rabarbercake.
Als het rabarberseizoen is aangebroken, kan je als foodblogger niet achterblijven en moet je wat lekkers maken met dit ingrediënt. Dus bestelde ik heerlijke rabarber bij mijn favoriete online groenteboer: de Groentebroer. Je leest het goed: een groenteboer waar je online al je verse groenten en fruit kan bestellen. Ze zijn gevestigd in Zeeland, maar bezorgen door heel Nederland op de dag van jouw keuze.
Dat ik een compote van de rabarber wilde maken, was al snel besloten. Maar waar verwerk je dit dan weer in? Juist: in een heerlijke suikervrije cake. Door gebruik te maken van een suikervervanger bevat een plakje van deze rabarbercake maar 85 kcal. Je kunt hier dus zonder schuldgevoel van snoepen. En dat heb ik dus ook vrolijk gedaan 🙂
Rabarber is vooral in de lente- en zomermaanden goed verkrijgbaar. De rabarber is dan al (redelijk) zoet van zichzelf. Dus als je er een compote van maakt, hoef je niet heel veel extra zoetstof toe te voegen. Hoe later in het seizoen, hoe zuurder de rabarber wordt. Iets meer zoetstof is dan wel gewenst.
Wist je dat rabarber ook heel goed combineert met aardbeien? Dat heb ik in dit recept voor rabarber crumble bars geprobeerd.
Rabarbercake
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk1
servings15
minutes30
minutes45
minutesIngrediënten
100 gram verse rabarber
200 gram (spelt)bloem
2 grote eieren
50 gram steviala kristal sweet vanille (of een andere zoetstof/suikervervanger)
5 el rabarbercompote
2 tl bakpoeder
snufje zout
- Rabarbercompote
350 gram rabarber
3 el suikervervanger
sap + rasp van 1/2 sinaasappel
1 kaneelstokje
Werkwijze
- Snijd 350 gram rabarber in kleine stukjes en voeg dit samen met het sap en de rasp van een halve sinaasappel, de stevia en het kaneelstokje toe aan een pan en zet op het vuur. Laat dit mengsel ongeveer 10-15 minuten stoven.
- Af en toe even doorroeren. Na 10-15 minuten zijn de stukjes rabarber ‘uit elkaar gevallen’ en ontstaat een compote. Haal het kaneelstokje eruit en laat de compote afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de cakevorm met bakpapier.
- Snijd de rabarber in kleine stukjes. Meng in een kom de speltbloem, bakpoeder, zout en suikervanger met een spatel. Roer in een andere kom de eieren met de compote los en voeg dit toe aan de droge ingrediënten. Als laatste roer je de kleine stukjes rabarber door het beslag.
- Stort het beslag in de cakevorm en schuif dit voor ongeveer 30-35 minuten in de oven. Controleer met een prikker of de cake gaar is.
Hoi, ik maakte de “gezonde” rabarbercake. Jammer genoeg liep het fout 😕
Na 35 min was de cake binnenin duidelijk nog niet gaar, ik deed er 10minuutjes bij … en dan nog eens 10 en daarna nog eens 10 … en nog steeds was de cake binnenin niet gaar.
Enig idee wat het probleem zou kunnen zijn?
Groetjes, Inge
Hoi Inge,
Wat vervelend! Kan het zijn dat je rabarcompote iets dunner/wateriger was? En je daardoor redelijk vloeibaar beslag had?
Het beslag hoort namelijk niet heel dun te zijn.
Groeten,
Linda
Hoi Linda,
Heb van een vriendin rabarber gekregen en ga voor het eerst van mijn leven dus iets rabarberigs bereiden. Jouw recept sprak me wel aan. Maar…. Bij de ingredienten voor de rabarbercompote wordt gesproken over 500 gram rabarber, en bij de werkwijze staat 350 gram. Wat moet het nu wezen?
Groetjes, Yvonne
Hoi Yvonne,
Foutje in het recept inderdaad. De compote heb ik gemaakt met 350 gram rabarber.
Ik pas het gelijk aan.
Groeten,
Linda