Zijn jullie de recepten met cranberry al zat? Eerder deze week deelde ik al deze heerlijke suikervrije cranberry compote en een brioche met cranberry. Ik kan deze tijd van het jaar echter geen genoeg krijgen van cranberry en verwerk dan ook in veel recepten. In deze cranberry sinaasappel cake heb ik echter gebruik gemaakt van gedroogde cranberries. Een totaal andere beleving dan verse cranberries.
Wat mij betreft is dit het perfecte gezonde tussendoortje om in de kerststemming te komen. Wanneer deze gezonde cake in de oven staat, ruikt heel je huis naar kerst. De cake bevat geen geraffineerde suikers, maar gelukkig wel ontzettend veel smaak. En wil je de cake nu echt verantwoord maken, week de cranberries dan niet in amaretto of cointreaux maar kies voor bijvoorbeeld heet water met amandelaroma. Dit laatste is wel essentieel, want door de cranberries van oorsprong te weken in amaretto zit er ontzettend veel smaak aan. En dit proef je echt terug na het bakken.
Qua zoetstof maak ik alleen gebruik van 2 eetlepels dadelstroop. Heb je dit niet in huis, dan kun je ook pannenkoekenstroop of honing gebruiken. En kies je voor plantaardige kwark en boter, dan is deze cake zelfs geheel vegan! Ga jij deze cranberry sinaasappel cake proberen?
Cranberry Sinaasappel Cake
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk10
plakken10
minutes50
minutes1
hourIngrediΓ«nten
175 gram bloem
50 gram amandelmeel
200 gram (plantaardige) kwark
50 gram gesmolten (plantaardige) boter
2 el dadelstroop
100 ml sinaasappelsap (vers)
rasp van 1 sinaasappel
2 tl kaneel
1.5 tl bakpoeder
snufje zout
100 gram cranberries + amaretto
Werkwijze
- Laat de cranberries minimaal 1 uur weken in amaretto + heet water. Zorg dat de cranberries precies onder het vocht staan. Voeg amaretto naar smaak toe.
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier.
- Meng de kwark samen met het sap en rasp van de sinaasappel, gesmolten boter en dadelstroop. Voeg hieraan de droge ingrediΓ«nten toe en roer met een spatel tot een glad beslag.
- Roer de cranberries (uitgelekt) door het beslag en voeg eventueel een scheutje van het vocht toe.
- Stort het beslag in de cakevorm en schuif in de oven voor ongeveer 45-50 minuten. Controleer met een prikker of de cake gaar is.
- Bewaar de cake in een afgesloten trommel en geniet tot wel 5 dagen van een heerlijk tussendoortje.