Ook een recept voor vegan carrotcake kan niet ontbreken op mijn blog.
Dat vergt wel wat out of the box denken, want vegan betekent helemaal geen dierlijke producten. Dus geen eieren! En laat ik deze jongens nou in heel veel bakrecepten gebruiken. Maar gelukkig kun je eieren heel makkelijk vervangen voor allerlei andere producten, zoals banaan, plantaardige melk, lijnzaad of chiazaad, etc. In dit recept vervang ik de eieren dus voor 2 rijpe bananen. Samen met de polenta, amandelmeel en dadels zorgt dit voor een heerlijke smeuïge cake. Een cake waarin je de eieren dus helemaal niet mist!
Polenta is misschien ook wel een verrassend ingrediënt in dit recept. Het is niet snel iets dat je gebruikt in bakrecepten. Echter maakte ik al eerder een polentacake en dat beviel erg goed. Daarom durfde ik het aan om er vaker mee te experimenteren.
Voor mij is een stukje carrotcake toch echt wel een fijne traktatie. Als het ergens op de kaart staat, vind ik het moeilijk te weerstaan en verkies ik het zeker boven een stukje appeltaart. Maar of het ook mijn sterke voorkeur voor citroen weet te verslaan.. Ik denk het niet. Al staat deze vegan carrotcake, mede door de heerlijke crème van cashewnoten, toch wel hoog op mijn favorieten lijstje.
Hieronder nog een aantal van mijn favoriete taartjes of tussendoortjes:
Vegan Carrotcake
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk1
servings10
minutes30
minutes40
minutesIngrediënten
120 gram polenta
80 gram amandelmeel
2 rijpe bananen
4 medjoul dadels (ongeveer 80-100 gram)
150 ml plantaardige melk
150 gram geraspte wortel
1 tl bakpoeder
2 tl pumpkin spice kruiden
1 tl kaneel
snufje zout
50 gram ongezouten ongebrande noten
- Frosting
150 gram cashewnoten
50 ml agavesiroop
75 ml amandelmelk
eventueel wat citroenrasp en gehakte noten ter garnering
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een lage bakvorm of ovenschaal met bakpapier.
- Laat de cashewnoten voor de frosting ongeveer 3-4 uur wellen in water.
- Meng de bananen samen met de ontpitte dadels en de plantaardige melk in de hakmolen of keukenmachine tot een glad mengsel.
- Spatel in een andere kom de polenta, amandelmeel, bakpoeder en kruiden goed door elkaar. Voeg hieraan de natte ingrediënten toe. Spatel dit goed door tot een egaal beslag. Knijp het vocht uit de geraspte wortel en voeg dit toe aan je beslag.
- Hak de noten fijn en voeg dit ook toe aan het beslag. Spatel het geheel goed door elkaar.
- Stort het beslag in de bakvorm en schuif dit voor ongeveer 30 minuten in de oven. Controleer met een prikker of de cake gaar is. Laat de cake ongeveer 10 minuten in de vorm afkoelen en laat het vervolgens helemaal afkoelen op een rooster.
- Giet het water van de cashewnoten af en meng dit samen met de agave en amandelmelk in de hakmolen of keukenmachine tot een glad mengsel. Strijk dit uit over de cake en maak eventueel af met wat citroenrasp en gehakte noten.