Brioche met cranberry
Kerst, Ontbijt, Recepten

Brioche met cranberry

Brood bakken vind ik ontzettend leuk om te doen. Het enige nadeel is dat het vaak geduld en tijd kost. Met name als je een deeg hebt wat meerdere keren in het proces moet rijzen. Zo ook deze brioche met cranberry. Gelukkig is het eindresultaat zo onwijs lekker, dat ik het wachten tussendoor meer dan waard vind!

Maar wat doe je nu als je dit heerlijke brood tijdens het (kerst) ontbijt op tafel wilt zetten? Vers uit de oven is dit brood natuurlijk het allerlekkerst, maar ik heb zelf ondervonden dat het brood de volgende dag gelukkig ook nog lekker vers en zacht is. Dus vind je dat laatste geen probleem dan kun je dit brood prima de dag ervoor bakken en goed afgesloten en ingepakt bewaren tot de volgende ochtend. Wil je er vers uit de oven van genieten, bewaar het brood dan na de tweede rijs in de koelkast (goed afgedekt met vershoudfolie en aluminiumfolie). Bak het brood vlak voor het ontbijt lekker af in de oven en serveer als het nog een beetje warm is.

En wat je ook kiest, je zal niet teleurgesteld worden. Deze brioche met cranberry en roomkaas is fantastisch lekker. Je blijft er van eten als je niet oppast πŸ˜‰ Is dat erg? Natuurlijk niet! Genieten is namelijk super belangrijk. Dit heerlijke brood is overigens wel geheel suikervrij, net als de cranberry compote waar het mee gevuld is. Dus zeker als je let op je suikerinname kun je van dit brood met een gerust hart genieten.

Wil je nu ook beter worden in brood bakken? Bekijk dan eens dit te gekke boek: vers deeg. Een leuk cadeautje voor onder de kerstboom.


Brioche met cranberry

Recipe by LindaCourse: OntbijtDifficulty: Gemiddeld, Moeilijk
Aantal

10

plakken
Voorbereiding

2

hours 

20

minutes
Baktijd

40

minutes
Totale tijd

3

hours 

IngrediΓ«nten

  • 275 gram bloem

  • 0.5 ei

  • 40 gram (plantaardige) roomboter

  • 150 ml lauwwarme (plantaardige) melk

  • 4 gram gist

  • 3 gram zout

  • 5 gram suikervervanger (Sukrin)

  • Vulling
  • 2/3 recept voor cranberry compote

  • 75-100 gram roomkaas light

  • kaneel

Werkwijze

  • Los de gist op in de lauwwarme melk en laat 10 minuten staan.
  • Meng alle ingrediΓ«nten voor het deeg, zonder de boter, in een keukenmachine met deeghaken op de lage stand.
  • Als het deeg gevormd is, zet je de snelheid van de machine hoger tot medium. Voeg nu in delen de boter toe (blokjes). Voeg pas weer een nieuw stukje toe, als de vorige is opgenomen door het deeg.
  • Na ongeveer 15 minuten heb je een plakkerig, maar samenhangend deeg dat los komt van de kom.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek en zet het deeg op een warme plek om 1 uur te rijzen.
  • Als het deeg ongeveer verdubbeld is, haal je het uit de kom. Strooi wat bloem op je aanrecht en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 35×25 cm.
  • Verdeel de roomkaas over het deeg en smeer uit. Laat de randen rondom vrij. Doe hetzelfde met de cranberry compote en strooi als laatste wat extra kaneel over de vulling.
  • Rol het deeg op de lange zijde zo strak mogelijk op. Snijd de rol in de lengte door, zodat je de lagen goed ziet zitten. Leg de twee delen telkens over en weer over elkaar heen, zodat je een soort vlecht krijgt.
  • Vet een cakevorm van 23 cm in en bekleed met bakpapier. Leg het deeg hier voorzichtig in en vouw de uiteinden voorzichtig onder het deeg. Zorg dat de opengesneden kant naar boven in de vorm ligt.
  • Dek de vorm af met een vochtige theedoek en laat weer 1 uur rijzen op een warme plek.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden en bak de brioche in ongeveer 40 minuten af.
  • Haal uit de oven en laat minimaal 10 minuten in de vorm afkoelen. Haal dan voorzichtig uit de vorm en eet de brioche als hij nog een beetje warm is.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *