Een heel simpel, maar erg smaakvol gerechtje deze warme vijgensalade. De heerlijke gedroogde ham van de Holy Hoeve en wat zachte geitenkaas, maken dit gerecht helemaal af.
Zodra de vijgen volop verkrijgbaar zijn, maak ik dit gerechtje vaak. Lekker als voorgerecht, maar soms maak ik dit ook graag als lunch. Serveer er dan wat plakjes brood bij voor een complete maaltijd. Zijn er geen vijgen meer te verkrijgen, kies dan voor appel of peer verras je gasten met een frisse start van het kerstdiner. Koop meteen wat extra gedroogde ham voor op de borrelplank.
Het verrassende element van dit gerecht is het warm maken van de vijgen. Daarom kun je dit ook prima vervangen door stukjes appel of peer uit de oven. Verdeel hierover dan meteen de geitenkaas en laat dit lekker mee verwarmen. De combinatie van een koude salade met een warm element vind ik zelf heel erg lekker. Zo kun je er ook voor kiezen om de ham een minuutje mee te verwarmen in de oven, dan krijgt het net een klein krokantje.
Maak het kerstdiner compleet door naast deze warme vijgensalade ook deze heerlijke rosbief met rode wijn saus te serveren. Of ga voor een lekkere rollade van bok.
Warme vijgensalade
Course: VoorgerechtDifficulty: Makkelijk4
personen5
minutes10
minutes15
minutesIngrediΓ«nten
150 gram gemengde sla
4 vijgen
100 gram gedroogde ham (Holy Hoeve)
75 gram zachte geitenkaas (met honing)
- Dressing
2 el olijfolie extra vierge
2 el balsamico azijn
1 tl honing
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Snijd de vijgen open (in kwarten) en zet in een ovenschaal.
- Verwarm de vijgen ongeveer 10 minuten in de oven. In de laatste minuut kun je eventueel ook de plakjes ham verwarmen.
- Verdeel de sla over 4 borden. Zet in het midden een vijg. Maak het geheel af met plakjes ham en stukjes geitenkaas.
- Roer de ingrediΓ«nten voor de dressing door elkaar en verdeel over de 4 borden.