Op mijn website staat uiteraard al een recept voor lemoncurd, want wie mij kent weet dat ik ontzettend dol ben op citroen. Een potje lemoncurd is dan ook niet veilig in mijn buurt. Het liefst eet ik het zelfs direct uit de pot. No shame! Maar zo’n suikerbom, daar wordt mijn lichaam dan helaas niet zo blij van. En daarom ben ik al een tijdje aan het proberen om een suikervrije lemoncurd te maken.
En dat is nu gelukt! Hoewel ik nog niet helemaal tevreden ben over de structuur, want suikervervanger lost minder goed op en daardoor heb je soms het idee dat er wat grovere stukjes in je lemoncurd zitten. Maar dat neem ik even voor lief en blijf vrolijk door experimenteren. Qua smaak en structuur is deze suikervrije lemoncurd in ieder geval helemaal goedgekeurd.
Het is een veelzijdige smaakmaker, lekker bij scones of kwarkbollen, maar ook een schepje door de yoghurt of kwark doet wonderen. Van oorsprong is het een Brits recept voor dikke, lobbige crème of saus. Traditioneel serveren ze dit bij de English Tea samen met heerlijke scones. De combinatie tussen zoet en zuur in deze curd is waarom ik er zo dol op ben. Je kunt deze curd ook van andere soorten fruit maken, bijvoorbeeld van passievrucht, sinaasappel of frambozen of rood fruit. Een leuke uitdaging voor een volgende keer.
Ga je deze lemoncurd maken en heb je meteen ook zin in scones? Probeer dan dit heerlijke recept.
Suikervrije Lemoncurd
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk1
pot2
minutes15
minutes17
minutesIngrediΓ«nten
2 citroenen (liefst biologisch)
2 eieren
125 gram roomboter
3 el suikervervanger (Sukrin)
snufje zout
Werkwijze
- Klop de eieren 2 minuten luchtig met een mixer.
- Zet een pannetje water op het vuur en breng aan de kook. Zorg ervoor dat je een kom hebt, die hier precies op past, zonder dat de kom het water raakt.
- Rasp de schil van de citroen en pers het sap uit. Voeg dit samen met alle andere ingrediΓ«nten toe aan de kom en zet op het pannetje met kokend water.
- Verwarm het geheel en blijf ondertussen goed roeren. Na ongeveer 10-15 minuten is je substantie voldoende ingekookt en gebonden. Je hebt dan een lobbige crème.
- Laat de lemoncurd iets afkoelen en schenk over in een glazen pot en laat verder afkoelen. Bewaar de pot in de koelkast. Ongeveer 1 week houdbaar. Je kunt ook een deel invriezen (ongeveer 3 maanden houdbaar).
Mijn lemon curd gemaakt in de magnetron en de staafmixer gebruikt. Ik heb er nog een flinke scheut room door gemixt. Heerlijk!
Dat staat geen 3 maanden in de koelkast hoor. Ik heb erythritol ‘poedersuiker’ gebruikt