En weer zo’n taart topper met citroen! Inmiddels weten jullie wel dat ik hier ontzettend dol op ben, daarom zoek ik altijd naar een excuus om iets lekkers met citroen en lemoncurd in het bijzonder te maken. Op de markt had ik heerlijke citroenen gescoord, dus dook ik de keuken in om een potje lemoncurd te maken. En als ik een potje lemoncurd heb gemaakt, moet er ook iets lekkers bij komen. Omdat er in de lemoncurd al behoorlijk wat suiker en boter gaat, wilde ik hetgeen voor erbij verantwoord houden. En zo ontstond dit recept voor citroencheesecake.
Cheesecake klinkt niet verantwoord, maar dat is deze toch wel een klein beetje. Naast de lemoncurd gebruik ik in de rest van de taart geen geraffineerde suikers of boter. En daarom is deze taart toch nog een beetje ‘gezond’. Het fijne aan dit recept is dat alleen de bodem even in de oven gebakken moet worden en de rest van de taart kan je in de koelkast laten opstijven.
Dit is een makkelijk recept, waarmee je echt wel bij je gasten kunt aankloppen. Ga jij deze citroencheesecake een keer proberen?
Citroencheesecake
Course: TaartDifficulty: Makkelijk8
personen20
minutes3
hours3
hours20
minutesDit recept is voldoende voor een taartje van 20 cm.
Ingrediënten
- Bodem
100 gram havermout
50 ongebrande ongezouten noten
75 gram medjoul dadels
3 el gesmolten kokosolie
2 el honing
- Vulling
600 gram Griekse yoghurt
sap van een 1/2 citroen
4 el lemoncurd
5 blaadjes gelatine
- Toplaag
3 el lemoncurd
1 blaadje gelatine
Werkwijze
- Vet de springvorm in met kokosolie en bekleed de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe alle ingrediënten voor de bodem in de hakmolen of keukenmachine en mix tot een egaal geheel.
- Druk dit deeg uit op de bodem van de springvorm en bak dit in de voorverwarmde oven ongeveer 15-20 minuten. De bodem moet licht gekleurd zijn.
- Laat de gelatineblaadjes 5 minuten weken in koud water. Roer ondertussen de Griekse yoghurt samen met het citroensap in een kom goed door elkaar.
- Verwarm de lemoncurd in een pannetje op het vuur en voeg de gelatineblaadjes toe (eventueel met wat extra water). Roer door totdat de gelatine helemaal is opgenomen.
- Haal het pannetje van het vuur en voeg een deel van de yoghurt toe en roer door. Voeg nu het geheel toe aan de rest van de yoghurt en roer goed door.
- Giet het mengsel op de inmiddels afgekoelde taartbodem. En zet de taart voor minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.
- Laat voor de toplaag de gelatine weken in koud water.
- Verwarm de lemoncurd in een pannetje op het vuur en goed de gelatine toe. Roer totdat de gelatine is opgenomen en giet de lemoncurd op de taart.
- Laat de taart weer een aantal uur opstijven in de koelkast.