Ooit zag ik bij Monique van Basicpuurgenieten een heerlijke raw cheesecake voorbij komen. Sindsdien maak ik hier geregeld een variatie op. Toen ik een tijdje terug een pakketje kreeg van Whisk Antwerp met daarin hun matcha, wist ik dat ik dit ook graag in een cheesecake wilde verwerken. En zo ontstond dit recept voor raw matcha cheesecake.
Wat is matcha?
Matcha is steengemalen poeder van jonge groene theebladeren. Deze bladeren bevatten flink wat chlorofyl, dat zorgt voor de intense groene kleur. Ruim drie weken voor de oogst worden de beste groene theeplantjes geselecteerd en in de schaduw geplaatst voor een langzamere groei. Dit zorgt ervoor dat de theeplantjes zo min mogelijk zonlicht opvangen en dus een flinke dosis chlorofyl bevatten. Door dit proces bevatten deze plantjes ook meer L-theanine, waar matcha haar zachte en fruitige smaak van krijgt. Dit in combinatie met cafeïne en antioxidanten zorgt ervoor dat matcha zorgt voor een langdurige afgifte van energie. Matcha wordt verkocht in zijn meest pure vorm, een groen poeder, waar je zelf bijvoorbeeld thee van kunt zetten. Maar je kunt het dus ook erg goed verwerken in recepten. En zo ook in dit recept voor cheesecake.
Raw Matcha Cheesecake geeft al aan dat deze cheesecake niet gebakken hoeft te worden. Daarnaast maak je alleen maar gebruik van plantaardige ingrediënten en dat maakt deze cheesecake ook helemaal vegan. Of het officieel een cheesecake mag heten weet ik niet, want eigenlijk komt hier weinig ‘kaas’ in voor. De cheesecakelaag is gemaakt van gewelde cashewnoten, waardoor dit een heerlijk romig taartje is.
Geen matcha in huis? Probeer dan eens dit basisrecept voor raw cheesecake met limoen.
Raw Matcha Cheesecake
Course: TaartDifficulty: Makkelijk5
stuks15
minutes3
hours3
hours15
minutesDit recept is voldoende voor 4-5 kleine taartjes. Ik maak ze zelf in een siliconen muffinvorm.
Ingrediënten
- Bodem
50 gram noten
30 gram medjoul dadels
10 gram geraspte kokos
sap van 1/4 citroen of 1/2 limoen
- Vulling
75 gram cashewnoten (minimaal 4 uur geweekt in water)
50 ml ahornsiroop
75 ml kokosolie
1 tl vanille essence
1 tl matchapoeder
sap van 1/4 citroen of 1/2 limoen
Werkwijze
- Vet een siliconen muffin vorm in met een beetje kokosolie.
- Meng alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine tot een egaal mengsel. Verdeel dit over 4 a 5 muffin vormpjes. Zet in de vriezer.
- Maak ondertussen de vulling. Giet het water van de cashewnoten af en voeg alle ingrediënten toe aan je keukenmachine.
- Mix tot een gladde en romige massa. Dit duurt even. Haal de vormpjes uit de vriezer en verdeel de vulling erover.
- Zet de cheesecakes voor minimaal 3 uur in de vriezer. Haal ze een half uur voordat je gaat eten uit de vriezer om op temperatuur te laten komen.