Glutenvrije pompoencake
Cake, Gezonde tussendoortjes, Recepten

Glutenvrije pompoencake

Door Koopmans werd ik uitgedaagd om aan de slag te gaan met het nieuwe glutenvrije basismeel uit hun assortiment. Deze uitdaging ga ik graag aan en dus rolde spontaan deze heerlijke glutenvrije pompoencake uit de oven. Want in de herfst kan een heerlijke gezonde cake met pompoen natuurlijk niet ontbreken.

Steeds meer mensen moeten of willen glutenvrij eten. En ook als je glutenvrij eet, wil je lekker genieten van een gezond tussendoortje. Deze glutenvrije pompoencake maakte ik dus met het glutenvrije basismeel van Koopmans. Het is een 1 op 1 vervanger voor tarwebloem en super fijn om mee te bakken. Goed om te weten dat je heel makkelijk de tarwebloem in een recept kunt vervangen voor dit glutenvrije basismeel en zo een heerlijke glutenvrije cake op tafel kunt zetten. Inmiddels heb ik al een aantal gezonde cakes gebakken met het glutenvrij basismeel, waaronder ook een glutenvrije carrotcake.

De basis van deze glutenvrije pompoencake bestaat naast het glutenvrij basismeel uiteraard uit pompoenpuree. Pompoenpuree maak je heel makkelijk zelf door pompoenblokjes te koken en te pureren. Ik kies graag voor pompoenblokjes uit de diepvries. Dit scheelt namelijk een hoop tijd en moeite qua snijden. Maar vind je dit geen probleem, dan kun je uiteraard ook kiezen voor verse pompoen.

In de herfst is het super fijn om te kunnen bakken met pompoen. Het is een veelzijdige groente, die je in heel veel recepten kunt gebruiken. Als je op Snoepgezond zoekt op pompoen, vind je allerlei heerlijke gezonde recepten. Dus mocht je naast deze glutenvrije pompoencake nog meer recepten met pompoen willen proberen, neem dan gerust een kijkje op Snoepgezond.


Glutenvrije pompoencake

Recipe by LindaCourse: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk
Aantal

10

plakken
Voorbereiding

15

minutes
Baktijd

50

minutes
Totale tijd

1

hour 

5

minutes

Ik gebruik een cakevorm van 20-22 cm voor deze cake.

IngrediΓ«nten

  • 225 gram glutenvrij basismeel

  • 200 gram pompoen (puree)

  • 1 rijpe banaan

  • 2 eieren maat L of 3 eieren maat M

  • 2 el dadelstroop

  • 1.5 tl bakpoeder

  • 2 tl pumpkinspice kruiden

  • Snufje zout

  • Topping
  • 1 appel

  • 1 tl kaneel

  • 1 el honing/ahornsiroop

  • 100 gram kwark

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 175 graden, onder en boven warmte. Bekleed een cakevorm met bakpapier.
  • Heb je nog geen pompoenpuree klaar staan, maak dit dan eerst. Schil en snijd de pompoen in blokjes. Voeg dit toe aan een pan en zorg dat de pompoenblokjes goed onder water staan.
  • Kook het geheel ongeveer 15 minuten.
  • De pompoen is gaar als je er makkelijk met een vork in kunt prikken. Giet het water af en laat de pompoen afkoelen.
  • Mix in een blender of keukenmachine de pompoen samen met de eieren, banaan en dadelstroop tot een gladde massa.
  • Voeg de inhoud toe aan een mengkom. Doe hierbij het glutenvrije basismeel, de bakpoeder, het zout en de pumpkinspice kruiden. Roer met een spatel tot een glad beslag.
  • Schenk het beslag in de cakevorm en smeer goed uit met de spatel. Schuif de cake voor ongeveer 50-55 minuten in de oven.
  • Controleer na 50 minuten of de pompoencake al gaar is. Doe dit door er met een prikker in te prikken, die er schoon uit dient te komen. Is de pompoencake nog niet helemaal gaar, laat dan wat langer in de oven staan.
  • Haal de cakevorm voorzichtig uit de oven en laat de cake minimaal 15 minuten in de vorm afkoelen. Daarna kun je de pompoencake uit de vorm halen en verder laten afkoelen.
  • Wil je de cake voorzien van een topping? Snijd de appel dan in kleine blokjes (de schil kun je eraan laten zitten).
  • Verwarm een koekenpan op het vuur en smelt hierin een heel klein beetje boter of olie. Voeg de appelblokjes, kaneel en honing/ahornsiroop toe en laat een paar minuten bakken. Roer af en toe goed door. Na een paar minuten zijn de appeltjes zacht en gekarameliseerd.
  • Laat de appeltjes afkoelen.
  • Verdeel eerst de kwark over de afgekoelde cake en maak daarna af met de gebakken appeltjes.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *