Het maken van een ‘echte’ cheesecake stond al tijden op mijn lijstje. Nu had ik een goed excuus vond ik, want ik had nog een zak kruidnoten liggen en Sinterklaas is alweer voorbij. De kruidnoten kan ik dus mooi verwerken in de bodem en als topping. Normaal vind ik een cheesecake vaak erg machtig en zoet, daarom bedacht ik als tegenhanger om gebakken appeltjes toe te voegen. Kies dan juist voor een stevige, wat zuurdere appel. En zo heb je ineens een heerlijke salted caramel cheesecake voor je neus staan.
Salted caramel oftewel gezouten karamel is een heerlijke tegenhanger bij een zoete taart. En omdat ik zelf niet een enorme zoetekauw ben, vind ik gezouten karamel een stuk lekkerder. Het is weliswaar zoet, maar door voldoende zeezout toe te voegen zwakt het zoete wat af. Deze cheesecake is echt een winters pareltje geworden. Heb je geen kruidnoten meer in huis, dan kun je voor de bodem ook speculaasjes gebruiken. Benieuwd naar deze caloriebom? Lees dan snel dit recept voor salted caramel cheesecake.
Liever zin in een iets lichtere taart? Probeer dan eens dit recept voor gingerbread taart.
Salted caramel cheesecake
Course: TaartDifficulty: Gemiddeld8
porties20
minutes1
hour15
minutes1
hour35
minutesDit recept is voldoende voor een taartje van 20 cm.
Ingrediënten
- Bodem
200 gram kruidnoten
65 gram roomboter
- Vulling
200 gram Philadelphia roomkaas
200 gram crème fraîche
2 eieren (M)
2/3 deel van het recept voor salted caramel
- Topping
3 appels
1 tl kaneel
1/3 deel van het recept voor salted caramel
2 handjes kruidnoten
- Salted caramel
100 gram suiker
50 ml water
20 gram roomboter
60 ml slagroom
zeezout
Werkwijze
- Voor de salted caramel doe je de suiker met water in een steelpannetje en zet je dit op het vuur. Wacht totdat het mengsel gaat koken en langzaam bruin gaat kleuren.
- Voeg nu de roomboter toe en als de karamel de gewenste kleur heeft, voeg je voorzichtig de slagroom toe en haal je de pan van het vuur. Roer de slagroom rustig met een spatel door de karamel.
- Voeg zeezout naar smaak toe (ongeveer 1/4 theelepel). Wees voorzichtig met proeven, want de karamel is heet!
- Verwarm de oven voor op 150°C en bekleed de bodem van de springvorm met een stukje bakpapier. Vet de rest van de vorm goed in.
- Maal de kruidnoten fijn in de hakmolen/keukenmachine. Smelt de roomboter en roer dit door de fijngemalen kruidnoten.
- Stort het geheel in de springvorm en druk met een lepel goed aan in de vorm. Zet de vorm in de koelkast terwijl je de vulling gaat maken.
- Meng de roomkaas met de crème fraîche en de eieren met een mixer tot een glad geheel. Voeg 2/3 deel van de salted caramel toe en mix het geheel goed door elkaar. Is de karamel afgekoeld en te dik? Verwarm het dan kort.
- Haal de springvorm uit de koelkast en stort het roomkaas mengsel erop. Schuif de cheesecake net onder het midden in de oven, verlaag de temperatuur naar 140°C en bak de cheesecake ongeveer 65-75 minuten. De cheesecake is klaar als hij vrijwel helemaal stevig is (even schudden).
- Laat de cheesecake nog een half uur in de oven afkoelen, daarna nog een uur op het aanrecht, voordat je hem in de koelkast kunt zetten. Laat hem daar nog minimaal 2 uur afkoelen.
- Voor de topping schil je de appels en bak je deze samen met de kaneel in een klontje roomboter op het vuur. De appels zijn klaar als ze zacht beginnen te worden (na ongeveer 5 minuten).
- Om de cheesecake af te maken leg je de appels op de bovenkant, maal je 2 handjes kruidnoten grof en strooi je dit over de appels. Het geheel maak je af door de rest van de salted caramel over de cheesecake te gieten.