Cranberry bladerdeeg kerstboom
Dessert, Kerst, Ontbijt, Recepten

Cranberry bladerdeeg kerstboom

Rond de kerstdagen kom ik altijd heel mooie kerstbomen van bladerdeeg tegen. Dus dat wilde ik zelf ook proberen en ging aan de slag met deze cranberry bladerdeeg kerstboom. In de foodybox kerst van Kroonophetwerk zat een rol bladerdeeg van Tante Fanny. Dit verse bladerdeeg is perfect voor het maken van een kerstboom. Je kan ervoor kiezen om één grote kerstboom te maken of je maakt net als ik twee kleine kerstbomen.

Qua vulling van de kerstboom kun je alle kanten op. Ga je voor een hartige variant met pesto en kaas of toch liever, net als ik, voor een zoete variant met mascarpone en cranberry compote? Een hartige variant kun je heel goed serveren bij de borrel, maar deze zoete variatie misstaat niet op de ontbijt- of brunchtafel. Ideaal, want iedereen kan heel makkelijk een stukje van de boom afbreken en heerlijk samen genieten.

De (suikervrije) cranberry compote voor dit recept maak je heel makkelijk zelf. Ben je nu niet zo dol op cranberry compote, kies dan voor een heerlijke (stevige) jam als basis. En ook de mascarpone kun je heel makkelijk vervangen voor bijvoorbeeld roomkaas (light). Zo kun je dit recept geheel naar eigen wens aanpassen.

Ga jij deze cranberry bladerdeeg kerstboom proberen?


Cranberry bladerdeeg kerstboom

Recipe by LindaCourse: Ontbijt, BrunchDifficulty: Makkelijk
Aantal

4

personen
Voorbereiding

10

minutes
Baktijd

18

minutes
Totale tijd

28

minutes

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg van Tante Fanny

  • 2-3 el mascarpone

  • 2-3 el cranberry compote of jam

  • 1 tl kaneel

  • optioneel: ei om het bladerdeeg mee te bestrijken

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 210 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het bladerdeeg uit en markeer voor jezelf wat de helft van de lange zijde is.
  • Besmeer de linkerkant van het bladerdeeg met mascarpone. Smeer hier ook de cranberry compote over uit. Verdeel als laatste een theelepel kaneel over het geheel.
  • Vouw de rechterkant nu over de linkerkant van het bladerdeeg en druk licht aan.
  • Snijd vanuit de onderste twee hoeken schuin naar boven (in het midden), zo vorm je een driehoek. De buitenste twee weggesneden randen kun je ook weer gebruiken om een driehoek mee te maken.
  • Leg het bladerdeeg nu voorzichtig op de bakplaat.
  • Snijd aan de onderkant de stam van de kerstboom uit en bak deze stukjes straks los mee.
  • Vanaf de zijkanten van de driehoeken snijd je steeds stroken tot aan het midden. Let op dat je hier wel een stukje ongesneden laat, zodat de boom niet uit elkaar valt.
  • Pak het uiteinde van zo’n strookje vast en draai deze een paar keer rond, zodat er een mooie twist in komt. Doe dit bij alle strookjes.
  • Herhaal dit bij allebei de kerstbomen.
  • Bestrijk de kerstbomen met een beetje losgeklopt ei en schuif de bakplaat voor 18 minuten in de oven.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.