Van Whisk Antwerp kreeg ik een leuk pakketje met matcha opgestuurd. Uiteraard ging ik aan de slag met een lekker recept. Omdat ik zin had in pannenkoeken, werden het deze yoghurtpannenkoeken met matcha. Een lekker, maar verantwoord ontbijt: ideaal om de zondag mee te starten. Je kunt variëren met toppings, die jij lekker vindt.
Wat is matcha?
Matcha is steengemalen poeder van jonge groene theebladeren. Deze bladeren bevatten flink wat chlorofyl, dat zorgt voor de intense groene kleur. Ruim drie weken voor de oogst worden de beste groene theeplantjes geselecteerd en in de schaduw geplaatst voor een langzamere groei. Dit zorgt ervoor dat de theeplantjes zo min mogelijk zonlicht opvangen en dus een flinke dosis chlorofyl bevatten. Door dit proces bevatten deze plantjes ook meer L-theanine, waar matcha haar zachte en fruitige smaak van krijgt. Dit in combinatie met cafeïne en antioxidanten zorgt ervoor dat matcha zorgt voor een langdurige afgifte van energie. Matcha wordt verkocht in zijn meest pure vorm, een groen poeder, waar je zelf bijvoorbeeld thee van kunt zetten. Maar je kunt het dus ook erg goed verwerken in recepten. Daarom zijn deze pannenkoeken ook zo mooi groen van kleur.
Geen matcha in huis, maar wel zin in pannenkoeken? Probeer dan eens een van de volgende recepten:
Matcha Pannenkoeken
Course: OntbijtDifficulty: Makkelijk2
porties5
minutes15
minutes20
minutesIngrediënten
100 gram kokosyoghurt
50 gram speltbloem
1 ei + 1 eiwit
1 tl bakpoeder
1 tl matchapoeder
Werkwijze
- Meng de yoghurt met het ei en het eiwit. Voeg de andere ingrediënten toe en roer tot een glad beslag. Vind je het beslag te dik, voeg dan een scheutje melk (of water) toe.
- Verwarm een pan op het vuur en smelt een klein beetje kokosolie in de pan. Bak hierin kleine pannenkoekjes, totdat het beslag op is.
- Serveer de pannenkoeken met toppings naar keuze.