Dit is een heerlijk en verantwoord recept voor vegan gevulde speculaas.
De gevulde speculaas kennen we allemaal: lekker romig en helaas vol met suikers. Ik ben er dol op en lust altijd wel een stukje. Maar tegelijkertijd ben ik ook heel kieskeurig en vind ik bij lange na niet alle varianten, die je kunt kopen, lekker. Vaak is het geheel veel te zoet voor mij en dat komt waarschijnlijk door de dikke laag amandelspijs, die er vaak in zit.
Gelukkig vind ik het erg leuk om gezondere varianten te bedenken op allerlei lekkernijen, dus ook op de gevulde speculaas. En daarom bedacht ik dit recept voor een vegan gevulde speculaas, helemaal vrij van geraffineerde suikers. Ook al zijn de ingrediënten iets meer verantwoord, dit taartje bevat alsnog flink wat calorieën. Dus wees gewaarschuwd, voordat het hele taartje al meteen in je mond verdwijnt.
Vegan gevulde speculaas
Course: TaartDifficulty: Gemiddeld8
porties15
minutes45
minutes1
hourDit recept is voldoende voor een klein taartje van 16-18 cm.
Ingrediënten
- Amandelspijs
100 gram amandelmeel
100 – 120 gram medjoul dadels
rasp van 1 limoen of van een halve citroen
eventueel een scheutje plantaardige melk
- Deeg
100 gram havermout
100 gram speltbloem
75 gram kokosolie
50 gram ahornsiroop
1 tl bakpoeder
2 tl speculaas- en koekkruiden
1 tl kaneel
snufje zout
amandelen ter decoratie
plantaardige melk
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°Cen vet de springvorm in met kokosolie en bekleed met bakpapier.
- Ontpit de medjoul dadels en laat dit ongeveer 5 minuten weken in heet water.
- Maal de havermout in de hakmolen/keukenmachine fijn en schenk in een schone kom.
- Maal de dadels met het amandelmeel en de rasp van een limoen in de hakmolen tot een plakkerig geheel. Is het nog te droog, voeg dan een scheutje plantaardige melk toe.
- Smelt de kokosolie in de magnetron of au bain marie en meng dit samen met de havermeel, speltbloem, ahornsiroop, speculaaskruiden, kaneel, bakpoeder, zout tot een stevig deeg. Is het te droog? Voeg dan nog wat plantaardige melk toe.
- Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Bekleed de bodem van de springvorm met de helft van het deeg. Daarop druk je de amandelspijs uit en maak het geheel af met de andere helft van het deeg.
- Druk een aantal amandelen ter decoratie in de bovenkant en bestrijk het geheel met plantaardige melk.
- Schuif de speculaas voor ongeveer 40-45 minuten in de voorverwarmde oven.
- Laat de speculaas 5-10 minuten afkoelen, voordat je voorzichtig de springvorm los kunt maken. Laat de speculaas nu verder afkoelen, voordat je hem aansnijdt.