Snelle tiramisu
Dessert, Kerst, Recepten

Snelle Tiramisu


Tiramisu is wat mij betreft een dessert waar je altijd goed mee zit. Bijna iedereen vindt het lekker en deze variant is niet moeilijk om te maken. Daarnaast kun je het prima al ‘s ochtends bereiden en de hele dag in de koelkast laten staan. Juist dan trekken de smaken er goed in. Dit recept is ooit ontstaan toen ik nog een restje mascarpone/slagroom over had na het maken van een taart. Ik besloot het overgebleven deel te verwerken in een snelle tiramisu en het bleek een schot in de roos. Het leuke is dat je prima kunt variΓ«ren met allerlei smaken, om zo iedere keer weer je gasten te verrassen.

Tiramisu is een klassiek Italiaans nagerecht op basis van rauwe eieren, koffie en likeur. Daarom is dit klassieke toetje niet geschikt voor zwangere vrouwen en kinderen. En dat is zonde, want in mijn ogen moet iedereen van dit lekkere dessert kunnen genieten. Een echte Italiaan zal dit waarschijnlijk niet goedkeuren en het misschien niet eens willen eten, maar deze snelle tiramisu is oprecht heel erg lekker. Van mij hoeft een toetje ook helemaal niet zoet te zijn, dus gebruik ik ook heel weinig suiker in dit recept. Misschien daarom kan ik hiervan blijven eten!

Om toch nog een beetje in de buurt van de klassieke versie te komen, gebruik ik amaretto als likeur. Maar je kan hier prima mee variΓ«ren en bijvoorbeeld een keer Baileys, cointreau, marsala of Tia Maria gebruiken. Doe lekker waar jij zin in hebt of gebruik wat je al in huis hebt staan.

Liever zin om wel uit te pakken met een dessert? Neem dan eens een kijkje bij dit recept voor meringue.


Snelle Tiramisu

Recipe by LindaCourse: Dessert
Aantal

4

porties
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

2

hours 
Totale tijd

2

hours 

10

minutes

IngrediΓ«nten

  • 300 ml slagroom

  • 200 gram mascarpone

  • 2 el suiker

  • 1 pak lange vingers

  • 2 kopjes espresso

  • amaretto (of baileys)

  • eventueel wat geraspte chocolade

Werkwijze

  • Zet een kop sterke koffie of 2 kopjes espresso en laat afkoelen.
  • Klop de slagroom samen met de suiker lobbig. Voeg de mascarpone toe en mix nog 1 minuut tot een stevige massa ontstaat.
  • Schenk een flinke scheut amaretto of baileys bij de espresso en roer door met een lepel. Schenk dit in een diep bord.
  • Week de lange vingers in dit mengsel (om en om) en beleg de bodem van de ovenschaal met een laag lange vingers. Smeer hierover de helft van het slagroom-mascarpone mengsel. Dek vervolgens af met nog een laag lange vingers, geweekt in koffie. Eindig met de andere helft van het slagroom-mascarpone mengsel.
  • Over de bovenkant kun je eventueel nog wat chocolade raspen.
  • Dek het geheel af met aluminiumfolie en zet een paar uur in de koelkast.
  • Haal 15 minuten voor het serveren uit de koelkast en verdeel de tiramisu over 4-6 bakjes.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *