Voor het kerstdiner op school maakte ik deze gingerbread taart. Het is niet de mooiste taart om te zien, maar de smaak is heerlijk. En nog een groot voordeel: het is niet moeilijk om te maken. De voorbereiding kan je makkelijk een paar dagen van tevoren doen. Het biscuit kun je in een afgesloten zak bewaren of eventueel zelfs invriezen. Op de dag zelf hoef je dan alleen de taart nog maar te vullen. Ideaal toch! Dus wil jij de show stelen tijdens het kerstdiner, maak dan deze taart.
Qua decoratie heb ik het deze keer heel simpel gehouden, maar ook daar kun je helemaal losgaan als je wilt. Een dikke laag botercrΓ¨me aan de buitenkant ziet er vaak heel mooi uit, maar vind ik persoonlijk niet zo lekker. Daarom koos ik voor een simpele ‘naked’ afwerking voor deze gingerbread taart. Zo werd het een heerlijk licht en luchtig toetje voor na het kerstdiner.
In de decembermaand koop ik vaak een zak cranberries om er heerlijke compote van te maken. Dit kun je niet alleen heel goed serveren bij een stukje vlees, maar de compote is ook lekker bij verschillende desserts. Zo had ik nog wat compote over en dat gebruikte ik ook in dit taartje. Een heerlijke aanvulling.
Liever zin om uit te pakken met een lekkere cheesecake? Probeer dan eens dit recept voor salted caramel cheesecake.
Gingerbread taart
Course: TaartDifficulty: Makkelijk12
porties30
minutes45
minutes1
hour15
minutesDit recept is voldoende voor een klein taartje van 20 cm.
IngrediΓ«nten
β150 gram bloem
β150 gram kristalsuiker
β5 eieren
β40 gram kokosolie
β50 ml (plantaardige melk)
β2 tl speculaas- en koekkruiden
β1 tl kaneel
β1 tl vanille essence
βsnufje zout
- Vulling
β200 ml slagroom
β200 gram mascarpone
βhoning/ahornsiroop
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 150Β°C en bekleed de springvorm met bakpapier.
- Scheid de eieren en klop de eiwitten in een schone kom op met de suiker. Voeg hiervoor de suiker in delen aan het eiwit toe. Als alle suiker is opgenomen voeg je het eigeel toe en mix je dit nog 1 minuut door.
- In een andere kom meng je de bloem met het zout, de speculaaskruiden en kaneel. Zeef dit boven het mengsel van eieren en suiker. Spatel dit er voorzichtig doorheen.
- Smelt de kokosolie en meng dit samen met de melk en de vanille essence. Voeg dit als laatste aan het beslag toe en spatel het goed door.
- Stort het beslag in de springvorm en schuif dit voor ongeveer 45 minuten in de oven. Controleer met een prikker of de cake gaar is. Laat de cake een half uurtje afkoelen, voordat je hem voorzichtig uit de vorm haalt. Laat de cake vervolgens helemaal afkoelen.
- Voor de vulling klop je de slagroom met een mixer op. Als de slagroom bijna stijf geklopt is, voeg je de mascarpone en honing (naar smaak) toe. Klop het geheel kort door, totdat het goed gemengd is.
- Snijd de cake in drie gelijke stukken en smeer de helft van de vulling op elk van de helften.
- Stapel de cake netjes op elkaar. Als extraatje smeerde ik nog wat zelfgemaakte cranberry compote op een van de lagen met mascarpone/slagroom.
- Decoreer de taart met decoratie naar keuze. Ik koos voor zelfgebakken koekjes en strooide er nog wat kaneel op.