Pumpkinspiced babka
Ontbijt, Recepten

Pumpkinspiced Babka


Inmiddels heb ik de smaak van brood bakken te pakken. Het is zo leuk om te doen en het valt qua moeilijkheid mee vind ik. Je moet alleen flink wat geduld hebben, want een brood moet soms wel een paar uur rijzen. De laagjes van dit brood zijn misschien niet zo goed zichtbaar als ik had gewild, maar oefening baart kunst zegt men toch?! Overigens maakte dat deze pumpkinspiced babka er niet minder lekker om. Het is lekker met een beetje roomboter of jam. Jammer genoeg blijft dit brood niet lang vers, dus dezelfde dag nog opeten is wel een prΓ©. Of vries bijvoorbeeld een aantal plakken in.

Deze pumpkinspiced babka is een perfect recept voor bij een uitgebreid ontbijt. Als de laagjes goed lukken, dan steelt dit brood echt de show. Babka is namelijk een soort gedraaid en gevuld brood, dat zijn oorsprong vind in de (Joodse) Oost-Europese keuken. Meestal kom je de bakba tegen met een chocolade- en/of kaneelvulling. Ik koos voor dit recept voor een pompoenvulling. Iets verantwoorder, maar vast net zo lekker! Daarnaast lijkt een babka heel erg op een briochebrood en dat is ook niet zo gek, want de basis van dit brood is gemaakt van briochedeeg. Daarmee is dit een heerlijk zacht en licht zoet brood.

Als je na dit verhaaltje nog niet om bent en dit brood wil proberen, weet ik het ook niet meer. Toch liever een makkelijk en snel ontbijtje met pompoen? Probeer dan eens deze snelle pompoenbroodjes.


Pumpkinspiced Babka

Recipe by LindaCourse: OntbijtDifficulty: Gemiddeld
Aantal

1

brood
Voorbereiding

3

hours 

20

minutes
Baktijd

40

minutes
Totale tijd

4

hours 

Uit 1 brood haal je ongeveer 10 plakken

IngrediΓ«nten

  • 250 gram bloem

  • 3 gram instant gist

  • 125 ml lauwwarme melk

  • 1/2 ei

  • 37 gram zachte roomboter

  • 6 gram suiker(vervanger)

  • 3 gram zout

  • 150 gram pompoenpuree

  • 1 tl pumpkin spice kruiden

  • 1 el sukrin gold of (licht) bruine basterdsuiker

  • 1 handje pecan noten

Werkwijze

  • Meng de gist met 25 ml warm water en laat 10 minuten staan, totdat de gist geactiveerd is. Meng in de kom van de keukenmachine de bloem, suiker, zout, het ei en de melk en de gist op een lage stand. Als het deeg gemend is, voeg je in delen de boter toe. Ondertussen mix je op medium stand.
  • Als alle ingrediΓ«nten tot een deeg gemengd zijn, zet je de keukenmachine uit. Dek de kom af met een schone vochtige theedoek of huishoudfolie en laat op een warme plek (ongeveer 40Β°C is ideaal) zo’n één Γ  twee uur rijzen. Het deeg moet na die tijd verdubbeld zijn.
  • Zet het deeg nu 20 minuten in de koelkast tot nader gebruik.
  • Rol het deeg met de deegroller uit tot een rechthoekige plak. Smeer de pompoenpuree uit over het deeg en verdeel de pumpkin spice kruiden erover heen. Doe hetzelfde met de sukrin gold en de gehakte pecan noten. Rol het deeg vanaf de lange kant op tot een rol. Snijd deze rol in de lengte door, zodat de laagjes met pompoenpuree zichtbaar worden. Vervolgens leg je het deeg over en weer over elkaar heen, zoals een vlecht. De uiteinden druk je goed aan elkaar vast.
  • Vet een broodvorm in met een beetje kokosolie of boter en bekleed met een stukje bakpapier. Leg het deeg voorzichtig in de vorm. Is de rol te lang, vouw dan de uiteinden onder het brood. Laat het brood nu nog een keer een uurtje rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 190Β°C en bak het brood in 40-45 minuten gaar.
  • Laat het brood goed afkoelen, voordat je het aansnijdt.

Notes

  • Tip: t/m stap 5 bereidde ik het brood, na de tweede keer rijzen dekte ik de kom goed af met aluminiumfolie en zette het brood een nachtje in de koelkast. De volgende ochtend bakte ik het brood pas af. Dit werkt prima!

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *