Citroen, citroen, citroen.. hoe meer hoe beter! Voor deze taart kun je mij ‘s nachts wakker maken. Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe dol ik ben op citroen. Een pot met lemoncurd is in mijn buurt dus echt niet veilig en lepel ik gerust helemaal uit. Deze citroen meringue taart is ook zo lekker door de lemoncurd, dat ik alle suiker die erin zit voor lief neem. Balans noemen ze dat geloof ik..!
Een citroen meringue taart is niet alleen goddelijk lekker, maar ziet er ook nog eens prachtig uit. Een knapperige bodem van zanddeeg, een zachte vulling van citroen en afgemaakt met prachtig eiwitschuim. Dit schuim wordt vervolgens nog mooi afgebrand, waardoor er prachtige beige pieken ontstaan.
Met deze taart steel je echt de show. De laatste keer dat ik de taart maakte, was als toetje na een geslaagde barbecue. Het leuke is dat we de taart even op de bbq hebben gezet met de kap dicht. Op die manier kon het eiwitschuim mooi kleuren en werd het zanddeeg extra knapperig. De vulling werd zo nog zachter en de taart stiekem nog lekkerder. Ook benieuwd naar hoe mijn favoriete taart smaakt? Duik dan snel de keuken in om hem te maken.
Citroen Meringue taart
Course: TaartDifficulty: Gemiddeld8
personen35
minutes35
minutes1
hour10
minutesDit recept is voldoende voor een vorm van 24 cm. Ik koos voor een vorm met uitneembare bodem.
Ingrediënten
- Bodem
80 gram suiker
160 gram roomboter
225 gram bloem
1/2 ei
snufje zout
- Vulling
sap van 2 citroenen
rasp van 1 citroen (ben je net als ik een groot fan van citroen, neem dan de rasp van 2 citroenen)
200 gram kristalsuiker
3 eieren
3 eetlepels bloem
- Italiaans schuim
200 gram eiwit
400 gram kristalsuiker
85 gram water
Werkwijze
- Kneed alle ingrediënten voor de bodem tot een samenhangend deeg.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 170°C en vet de vorm in.
- Bekleed de bakvorm met het deeg en leg een stuk bakpapier op het deeg. Hierop stort je namelijk de steunvulling. Zorg ervoor dat er voldoende steunvulling in de vorm zit.
- Bak de bodem ongeveer 15 minuten op 170°C.
- Doe alle ingrediënten voor de vulling in een kom en meng tot één geheel. Als de bodem blind gebakken is, haal je de steunvulling eruit.
- Schenk nu de vulling op de bodem en zet de taart terug in de oven op 170°C voor ±20 minuten. Test met een prikker of de vulling gaar is en laat de taart helemaal afkoelen.
- Doe 350 gram kristalsuiker en 100 gram water in een steelpan en zet op het vuur.
- Steek de thermometer in het mengsel en stel de temperatuur in op 121°C.
- Mix de eiwitten met een mixer schuimig en voeg geleidelijk de overige 50 gram suiker toe. Als de suikersiroop de 121°C heeft bereikt, haal je het pannetje van het vuur en voeg je al mixend de suikersiroop voorzichtig en rustig toe. Mix de meringue op de hoogste stand totdat hij lauw aanvoelt.
- Spatel de meringue op de afgekoelde taart en brand de meringue met een brander. Heb je geen brander? Zet de taart dan 5 minuten in de oven onder de grill (180-200°C).