Cheesecake: wie is er niet dol op?! De meeste varianten bestaan echter uit een hoop suiker en calorieΓ«n. Soms kun je daar best van genieten, maar elke dag zo’n stukje taart is een heel ander verhaal. Gelukkig kun je van deze gezonde mini cheesecakes wel elke dag genieten. Ze bestaan namelijk uit kwark of yoghurt. En ze hoeven niet in de oven gebakken te worden, maar alleen maar op te stijven in de koelkast.
Dit brengt me gelijk bij de verschillende soorten cheesecakes die er zijn. Je kan ze opdelen in twee varianten, de gebakken variant (in de oven bereid) of de koude variant, die alleen maar in de koelkast hoeft op te stijven. Beiden varianten zijn totaal anders qua smaakbeleving en allebei op hun beurt erg lekker. Als je kiest voor de koude variant, kun je die heel makkelijk een stuk verantwoorder maken. Zo heb ik dat ook gedaan met dit recept. Deze cheesecakes zijn gemaakt op basis van kwark. Let er op bij het kiezen van kwark, dat je wel voor een variant gaat zonder toegevoegde suikers. Ik gebruikte bijvoorbeeld deze protein kokoskwark van melkunie. Om het geheel naast de kokos nog wat extra smaak mee te geven, koos ik voor vers fruit uit het seizoen. De aardbei en mango waren heerlijk zoet van zichzelf, dus extra suiker heb je in dit recept helemaal niet nodig.
Benieuwd geworden naar deze gezonde mini cheesecakes? Bekijk dan snel onderstaand recept en probeer het uit.
Gezonde mini cheesecakes
Course: TaartDifficulty: Makkelijk6
porties15
minutes3
hours3
hours15
minutesIngrediΓ«nten
- Bodem
β-β50 gram ongebrande gemengde noten
β-β30 gram medjoul dadels
β-β12 gram geraspte kokos
β-β1 el gesmolten kokosolie
β-β1/2 eetlepel honing of ahornsiroop (vegan)
- Vulling
β-β300 gram kwark of yoghurt
β-β3 blaadjes gelatine of 2 gram agar agar (vegan)
β-βvers fruit naar keuze
Werkwijze
- Stop alle ingrediΓ«nten voor de bodem in de hakmolen/keukenmachine en mix tot een fijn en samenhangend mengsel.
- Vet een muffinvorm in met wat kokosolie (zo komen de cakejes er straks makkelijk uit) en verdeel het mengsel voor de bodem over de 6 vormpjes.
- Druk het goed aan met de bolle kant van een lepeltje.
- Zet de vorm in de koelkast, terwijl je de vulling gaat maken.
- Laat de gelatine een paar minuten weken in koud water. Verwarm de kwark of yoghurt in een pannetje op het vuur. Voeg hierin de uitgeknepen gelatine toe en haal de pan van het vuur. Roer de gelatine goed door tot het helemaal is opgelost.
- Verdeel de kwark/yoghurt over de 6 vormpjes. Snijd wat vers fruit in kleine stukjes en druk dit voorzichtig in de kwark/yoghurt.
- Zet de muffinvorm nu voor minimaal 2/3 uur in de koelkast. Haal de cakejes voorzichtig uit de vorm en serveer nog met wat extra vers fruit.
Kan het ook zonder bodem gemaakt worden??
Dat heb ik zelf nog niet geprobeerd.