Na de feestdagen is het altijd weer afkicken van al het lekkere eten. Ik pak in ieder geval altijd net even iets meer uit dan normaal en eet daardoor ook iets meer dan normaal. Helemaal niet erg, want ik geniet er volop van. En nu vind ik het heerlijk om weer in mijn oude ritme te komen qua eten en ook het maken van gezonde tussendoortjes weer op te pakken. Ik begon het jaar goed met deze heerlijke gezonde appelcake met gele room.
Het maken van een appeltaart of appelcake met gele room stond al heel lang op mijn lijstje. Het lijkt mij namelijk een geweldige combinatie. En dat klopt ook! Deze gezonde appelcake is heerlijk romig en smeuΓ―g door de toevoeging van de gele room. Zowel de appelcake als de gele room is geheel suikervrij, maar nog steeds super lekker! De gele room maakte ik een dag van tevoren en bewaarde ik in de koelkast. Vlak voordat ik de cake zelf ging maken, verwarmde ik de gele room kort, zodat de structuur vloeibaar genoeg was om te verwerken in de cake.
Deze gezonde appelcake met gele room misstaat zeker niet op een feestje of een verjaardag. Perfect voor gasten, die iets gezonder willen eten en normaal liever een stukje taart overslaan. Pak voor deze appelcake je favoriete appelsoort, bijvoorbeeld de Pink Lady. Een heerlijke, frisse en zoete appel soort.
Ga jij deze heerlijke appelcake met gele room proberen? Of bekijk een van de andere recepten voor gezonde tussendoortjes op Snoepgezond.
Gezonde appelcake met gele room
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk8
stukken15
minutes1
hour1
hour15
minutesDit recept is voldoende voor een springvorm van 20cm doorsnede.
IngrediΓ«nten
225 gram (spelt) bloem
3 eieren
200 gram appelmoes 0%
50 ml (olijf)olie
50 gram suikervervanger (Sukrin)
1,5 tl bakpoeder
snufje zout
1 appel
amandelschaafsel
- Gele room
1 eidooier
40 gram suikervervanger
25 gram bloem
1 tl vanille essence
250 ml (plantaardige) melk
Werkwijze
- Meng in een kommetje de eidooier met de suikervervanger, bloem en een scheutje van de melk. Voeg de rest van de melk samen met de vanille essence toe aan een pannetje en zet op het vuur.
- Verwarm de melk, totdat het net niet kookt. Voeg de melk nu in delen toe aan het mengsel van eidooier, suikervervanger en bloem. Terwijl je dit doet, roer je het geheel goed met een garde door.
- Als je alle melk hebt toegevoegd, doe je het geheel weer terug in het pannetje en zet opnieuw op het vuur.
- Breng het geheel aan de kook, terwijl je goed blijft roeren. De room is klaar als het de dikte van vla begint te krijgen.
- Giet de room in een schone kom en dek af met vershoudfolie. Zet de room in de koelkast om helemaal af te koelen.
- Appecake
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier.
- Klop de eieren samen met de olie en appelmoes met een garde los.
- Voeg hier de droge ingrediΓ«nten aan toe en roer met een spatel tot een glad beslag.
- Snijd de appel in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd elk stukje in dunne plakjes.
- Stort het beslag in de springvorm. Verdeel de gele room over de bovenkant.
- Leg de dunne plakjes appel overlappend in een mooie cirkel op de gele room en bedek zo de hele bovenkant van de cake. Maak af met wat amandelschaafsel.
- Schuif de cake voor ongeveer 55-60 minuten in de oven. Controleer met een prikker of de cake gaar is. De room zal nog wel nattig zijn.
- Haal de springvorm uit de oven en verwijder voorzichtig de rand. Laat de cake zo helemaal afkoelen.
- Bewaar de cake, afgedekt, in de koelkast voor maximaal 3-4 dagen.