Al heel lang wil ik graag een gezondere variant op appeltaart maken. Dit is namelijk al jaren één van mijn favoriete gebakjes. En na een aantal pogingen is het dan eindelijk gelukt om een gezonde appeltaart te maken. Over het woord gezond zullen de meningen verdeeld zijn, maar deze variant bevat in ieder geval een stuk minder calorieën en is suikervrij. Van dit taartje kun je dus met een gerust hart genieten. En dat heb ik in ieder geval lekker gedaan!
In het deeg heb ik naast een klein beetje boter, ook gebruik gemaakt van ongezoete appelmoes. In mijn kast staat eigenlijk altijd wel een potje, want het is een ontzettend fijne basis voor bakrecepten. En om het deeg naast het zoete van de appelmoes nog meer zoetigheid mee te geven, voegde ik Sukrin Gold suikervervanger toe. Een lichtbruine basterdsuiker zonder calorieën en dus suikervrij. Deze suikervrije basterdsuiker gebruikte ik ook om de vulling op smaak te brengen.
Op de foto zie je dat ik van dit recept mini appeltaartjes heb gemaakt, ideaal als eenpersoons portie. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om één grote appeltaart te maken en hier punten van te snijden. Wat je ook kiest, je zult hoe dan ook genieten van een heerlijke gezonde appeltaart. Ben je net als ik echt dol op appelgebak? Dan vind je deze snelle havermout appeltaartjes misschien ook erg lekker.
Gezonde Appeltaart
Course: TaartDifficulty: Gemiddeld8
mini's30
minutes35
minutes1
hour5
minutesMini taartvormpjes à 10cm of 1 grotere van 20-22 cm
Ingrediënten
- Deeg
300 gram bloem
75 gram boter
2/3 ei losgeklopt
100 gram ongezoete appelmoes
50 gram sukrin gold
2 tl bakpoeder
1 tl speculaaskruiden
snufje zout
- Vulling
3-4 grote appels
2 tl speculaaskruiden
2 el sukrin gold
optioneel: 50 gram rozijnen
optioneel: amandelschaafsel
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de vormpjes in. Strooi over de ingevette vormpjes eventueel met een beetje bloem om plakken te voorkomen.
- Meng alle ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine tot een egaal deeg, dat loskomt van de kom.
- Haal uit de machine en kneed met je handen een klein beetje door. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minimaal 20 minuten rusten in de koelkast.
- Maak ondertussen de vulling. Snijd hiervoor de appel in blokjes en meng met de sukrin gold en speculaaskruiden.
- Verdeel het deeg in 8 porties en bekleed elk vormpje met het deeg (druk goed aan).
- Leg de appeltjes in de vormpjes en druk ook goed aan. Maak eventueel af met wat amandelschaafsel op de bovenkant.
- Schuif de taartjes nu voor 35 minuten in de oven.
- Laat na het bakken minimaal 10-15 minuten in de vorm afkoelen, voordat je ze voorzichtig uit de vormpjes haalt. Laat verder afkoelen.
Er staat 2x bloem in het recept (300gr. en 75gr.). Klopt dat wel?
Aangepast, was een typfoutje inderdaad.