Scones
Ontbijt, Recepten

Scones


Laatst vertelde ik al dat ik sinds een tijdje de smaak van brood bakken te pakken heb. Je moet er vaak wel wat geduld voor hebben, maar uiteindelijk weegt dat niet op tegen de geur en smaak van zelfgebakken brood. Ook het maken van scones stond nog op mijn lijstje. Gelukkig hoef je voor het maken van scones een stuk minder geduld te hebben. Al binnen 45 minuten staan deze heerlijke broodjes op tafel. Ik serveer ze het liefst met lemoncurd en ‘clotted cream’, maar ook jam is er erg lekker bij.

Scones worden in Engeland traditioneel geserveerd bij een English of high tea samen met lemoncurd, jam en clotted cream. Clotted cream is ook typisch Brits en hier in Nederland dus niet goed verkrijgbaar. Er zijn verschillende recepten op internet te vinden, die in de buurt zouden moeten komen van clotted cream. Vaak kom je in die recepten een combinatie tegen van lobbig geklopte slagroom en mascarpone. Zelf maak ik mijn versie op de clotted cream graag met slagroom en creme fraiche. Ik vind dat persoonlijk net wat frisser.

Scones zijn wat mij betreft een heerlijke lekkernij voor bij een high tea, maar ook bij het ontbijt kan ik het wel waarderen. In ieder geval ontbreekt bij mij de lemoncurd nooit! Dat is een van de redenen waarom ik af en toe scones bak, omdat ik dan weer een excuus heb om hier lekker van te snoepen.


Scones

Recipe by LindaCourse: OntbijtDifficulty: Gemiddeld
Aantal

7

stuks
Voorbereiding

15

minutes
Baktijd

15

minutes
Totale tijd

30

minutes

Ingrediënten

  • 250 gram bloem

  • 100 gram melk

  • 1 zakje bakpoeder

  • 40 gram zachte roomboter

  • 40 gram kristalsuiker

  • 50 gram ei

  • optioneel: 1/2 zakje vanillesuiker of 1/2 tl vanille essence

  • Toppins
  • recept voor lemoncurd

  • 100 ml slagroom

  • 50 gram creme fraiche

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 240°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Kneed alle ingrediënten voor het deeg rustig door elkaar. Gemengd is in dit geval ook gemengd. Strooi een beetje bloem op je aanrecht en leg het deeg erop. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 2,5 cm dik. Draai en deeg regelmatig, zodat het niet teveel kan krimpen. Laat het deeg op het aanrecht ongeveer 10 minuten rusten.
  • Steek met een ronde uitsteker plakjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat. Als je het deeg op nieuw uitrolt, moet je het eerst weer even 10 minuten laten rusten, voordat je er nieuwe cirkels uit kunt steken. Een tip: leg je de uitgestoken cirkels tegen elkaar aan op de bakplaat. Op die manier komen de scones in de oven mooi recht omhoog.
  • Bestrijk de bovenkant van de scones met losgeklopt ei of een beetje melk.
  • Verlaag de oven temperatuur naar 220°C en schuif de bakplaat voor ongeveer 15 minuten in de oven.
  • Voor een zelfgemaakte ‘clotted cream’ klop je de slagroom lobbig en roer je daar de creme fraiche door heen.
  • Serveer samen met lemoncurd en/of jam naar keuze.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *