Als ik een favoriete gebakje moet aanwijzen, dan is dat toch wel een stukje citroen meringue taart. Omdat ik net heerlijke lemoncurd had gemaakt, besloot ik er citroen meringue cupcakes bij te maken. Cupcakes zijn niet moeilijk om te maken en je kunt ze heel gemakkelijk uitdelen. Succes gegarandeerd dus!
Door het beslag van de cupcakes deed ik nog wat citroenrasp om ze zo net even wat frisser te maken, dat past perfect bij de frisse lemoncurd vulling. Als afwerking van de cupcakes maakte ik een heerlijke botercrème met meringue. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om de cupcakes enkel af te werken met Italiaanse meringue. Dit eiwitschuim kan je heel goed afbranden voor een mooi resultaat.
Het onderstaande recept is voldoende voor ongeveer 8-10 citroen meringue cupcakes.
Citroen Meringue Cupcakes
Course: CupcakesDifficulty: Makkelijk10
stuks10
minutes30
minutes40
minutesIngrediΓ«nten
β125 gram zelfrijzend bakmeel
β125 gram witte basterdsuiker
β125 gram roomboter
β2 eieren
βrasp van 1 citroen en sap van 1/2 citroen
βlemoncurd
- Topping
β2 eiwitten (ongeveer 70 gram)
β140 gram suiker
β140 gram roomboter
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 170Β°C en leg de papieren vormpjes in de cupcaketray.
- Klop de boter met de suiker met een mixer luchtig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mixer het tot een egaal beslag. Voeg het zelfrijzend bakmeel, citroenrasp en citroensap toe en mix het geheel kort tot een egaal beslag.
- Vul ieder cupcake vormpje voor de helft met het beslag.
- Schep in elk vormpje een theelepel lemoncurd en dek af met wat beslag. Zorg dat de vormpjes voor maximaal 3/4 gevuld zijn.
- Schuif de tray voor ongeveer 25-30 minuten in de oven en controleer met een prikker of de cupcakes gaar zijn. Laat de cupcake ongeveer 5-10 minuten in de vorm afkoelen. Stort de cupcakes op een rooster en laat helemaal afkoelen.
- Voeg de eiwitten met de suiker toe aan een hittebestendige kom en klop goed door elkaar. Zet de kom boven een pan met kokend water (au bain marie) en blijf kloppen, totdat de suiker helemaal is opgelost.
- Haal de kom van de pan en klop het mengsel met een mixer tot stijve witte pieken. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Zet de mixer lager en voeg telkens een stukje boter toe. Als alle boter is toegevoegd, klop je het geheel op hoge snelheid, totdat een egale crème ontstaat.
- Schep de crème in een spuitzak en spuit mooie toeven op elke cupcake. Maak het af met een theelepel lemoncurd per cupcake.