Bij mijn bestelling bij de Groentebroer kreeg ik twee chocolade navels, met de opmerking dat ik hier vast iets leuks mee ging doen. Laten chocolade en sinaasappel een geweldige combinatie zijn, dus was het idee voor een chocolade sinaasappelcake ontstaan. En waarom dan niet meteen de uitdaging aangaan en er een vegan taart van maken. De onderkant van de taart is uiteindelijk de bovenkant geworden, zodat je de sinaasappel duidelijk ziet zitten. Dus eigenlijk moet de titel van dit recept een omgekeerde vegan chocolade sinaasappelcake zijn.
Dit een makkelijk en snel recept, maar het ziet er wel prachtig uit. Dus lijkt het net alsof je je helemaal hebt uitgesloofd in de keuken, maar eigenlijk valt dat reuze mee. Veel meer dan een spatel en een beslagkom heb je voor dit recept niet nodig. Oké je moet de sinaasappel wel even persen, want in dit recept gebruiken we ook het sap van een sinaasappel.
Wat deze cake echt heel erg lekker maakt, is dat we na het bakken de cake doordrenken met wat sinaasappelsap en rum. Daardoor wordt deze cake erg sappig en proef je de sinaasappel goed terug. Heb je geen rum in huis? Dan kun je de drank ook weglaten, al vond ik het een heerlijke toevoeging.
Heb je geen zin in deze vegan chocolade sinaasappelcake? Neem hier dan eens een kijkje voor andere heerlijke cake recepten.
Vegan Chocolade Sinaasappelcake
Course: CakeDifficulty: Makkelijk8
porties10
minutes1
hour1
hour10
minutesDit recept is voldoende voor een springvorm van 18-20 cm.
Ingrediënten
250 gram speltbloem
150 ml amandelmelk
100 ml sinaasappelsap (vers geperst)
50 gram cacaopoeder
1 tl baking soda
1 el appelciderazijn
75 gram kokosbloesemsuiker
5 el kokosolie
1 chocolade navel
- Topping
sap van 1 sinaasappel
scheutje rum
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
- Meng de amandelmelk met de appelciderazijn en laat even staan. Meng in een andere kom alle droge ingrediënten met elkaar.
- Pers het sap van 2 sinaasappels uit, zodat je 100 ml verse sinaasappelsap krijgt. Smelt de kokosolie in de magnetron.
- Meng nu de natte en droge ingrediënten met elkaar tot een stevig beslag. Is het beslag te stevig? Voeg dan een scheutje extra amandelmelk of sinaasappelsap toe.
- Snijd de chocolade navel in mooie dunne plakjes en leg deze op de bodem van de springvorm. Schenk het beslag erover en maak de bovenkant met een spatel glad.
- Schuif de taart ongeveer 60 minuten in de oven en controleer met een prikker of de taart gaar is. Controleer na 3/4 van de baktijd of de bovenkant niet te donker wordt. Bedek dit anders met een stukje aluminiumfolie. Laat de cake 5-10 minuten in de vorm afkoelen, voordat je hem op een rooster verder laat afkoelen. Draai de taart om als je hem op een rooster stort. De kant met de sinaasappels komt dan boven te liggen.
- Pers het sap van 1 sinaasappel uit en meng dit met een scheutje rum. Prik met een vork een paar gaatjes in de taart en schenk dit mengsel erover heen.