Een heerlijk recept voor bloedsinaasappelmuffins.
Op Instagram zag ik heerlijk muffins met bloedsinaasappel voorbij komen. Dat inspireerde mij om de bloedsinaasappels, die ik nog had liggen van mijn bestelling bij Groentebroer , te verwerken in heerlijke gezonde muffins. Deze zijn vrij van geraffineerde suikers en bevatten ook nog eens een portie groenten. Een ideaal tussendoortje als je het mij vraagt!
Voor deze bloedsinaasappelmuffins heb ik niet alleen gebruik gemaakt van havermout, maar ook van kokosmeel. Een nog niet heel bekende meelsoort om mee te bakken. Het is echter glutenvrij en daardoor geschikt om te gebruiken in glutenvrije baksels. Je proeft de lichte kokossmaak zeker terug, wat ik persoonlijk heel erg kan waarderen. Daarnaast heb je van kokosmeel ook een stuk minder nodig dan van normale bloem. Om je een voorbeeld te geven: 100 gram bloem is hetzelfde als 50 gram kokosmeel.
Bloedsinaasappels zijn grofweg tussen november en maart te koop. Buiten het seizoen kan je voor dit recept prima normale sinaasappels gebruiken. Hetzelfde geldt voor dit recept voor polentacake. Uiteraard zit er wel een verschil tussen bloedsinaasappels en normale sinaasappels. En dan doel ik niet alleen op de kleur, want bloedsinaasappels zijn ‘rood’ van binnen en de gewone sinaasappel, zoals je weet oranje. Waar de gewone sinaasappel vaak lekker zoet van smaak is, is de bloedsinaasappel iets zuurder van smaak. En daar houd ik dus van!
Bloedsinaasappelmuffins
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk6
muffins5
minutes35
minutes40
minutesIngrediΓ«nten
β100 gram havermout
β50 gram kokosmeel
β15 gram vanille eiwitpoeder
β20 gram geraspte kokos + wat extra ter garnering
β50 gram geraspte wortel (1 kleine winterpeen)
β250 ml bloedsinaasappelsap
β50 ml amandelmelk
β1 tl bakpoeder
β2 eieren
β1 el kokosolie
βsnufje zout
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180Β°C en vet je muffinvorm in.
- Maal de havermout in de hakmolen/keukenmachine tot havermeel. Als je geen geraspte wortel hebt, rasp dan een kleine winterpeen, totdat je 50 gram wortel hebt. Pers het sap van de bloedsinaasappels.
- Roer in een kom de droge ingrediΓ«nten door elkaar. Klop in een andere kom de eieren los en voeg hieraan het sap van de bloedsinaasappels, de gesmolten kokosolie en de amandelmelk toe. Schenk vervolgens de natte ingrediΓ«nten bij de droge ingrediΓ«nten en roer met een spatel tot een egaal beslag.
- Verdeel het beslag over de 6 muffinvormpjes. Als garnering kun je nog wat plakjes bloedsinaasappel in tweeΓ«n of vieren snijden en bovenop de muffins leggen en bestrooien met wat geraspte kokos.
- Schuif de muffins voor ongeveer 35 minuten in de oven en controleer met een prikker of de muffins gaar zijn.