Sinds ik de nieuwe Philips airfryer heb, probeer ik steeds meer recepten te maken in de airfryer. Op Facebook volg ik de Philips Chef, die allerlei heerlijke recepten deelt, die je kunt bereiden in de airfryer. Daar zag ik ook een recept voor airbollen voorbij komen. Airbollen zijn oliebollen uit de airfryer. Doordat ze niet gefrituurd worden, zijn ze een stuk verantwoorder.
Ik was getriggerd en wilde ze graag uitproberen. Uiteraard gaf ik er nog een twist aan. Want oliebollen vind ik het lekkerst als ze gevuld zijn met appel en rozijnen. En in plaats van gewone melk, koos ik voor geitenmelk. Deze melk is iets vetter en daardoor heerlijk romig. Precies wat deze oliebollen uit de airfryer wel kunnen gebruiken.
Al zolang ik me kan herinneren bakten we thuis nooit oliebollen, maar kochten we ze altijd bij de bakker. Ook erg lekker en het scheelt een hoop gedoe. Maar vorig jaar bakte ik voor het eerst mijn eigen oliebollen en vond het meer dan de moeite waard. Het recept dat ik gebruikte vind je hier. En ja het geeft wel wat gedoe en geurtjes als je aan het frituren bent. En daarom zijn deze oliebollen uit de airfryer een mooi alternatief. Vrijwel geen geurtjes en zeker geen gedoe met olie en frituren.
Deze gezonde oliebollen zijn het lekkerste als je ze nog een beetje warm opeet. Een dag later zijn ze voor mij te droog om nog zo op te eten. Alhoewel, dan zijn ze ook erg lekker met een likje jam of chocopasta π of vul ze bijvoorbeeld met banketbakkersroom.
Oliebollen uit de airfryer
Course: SnackDifficulty: Makkelijk15
stuks1
hour20
minutes40
minutes1
hour10
minutesIngrediΓ«nten
600 gram bloem
7 gram gedroogd gist
50 gram suiker(vervanger)
2 eieren
300 ml (plantaardige) melk
100 gram rozijnen
1/2 appel (jonagold of goudreinet)
Werkwijze
- Verwarm de melk en los de gist erin op. Laat 5-10 minuten staan. Wel de rozijnen in warm water voor ongeveer 10 minuten.
- Schil de appel en snijd in kleine stukjes.
- Dep de rozijnen droog en voeg ze samen met de andere ingrediΓ«nten toe aan de kom van je mixer.
- Mix het geheel met de deeghaken tot een samenhangend beslag.
- Verdeel het beslag in 15 delen van ongeveer 75 gram per stuk. Maak hier bolletjes van en leg op bakpapier op de bakplaat. Dek af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
- Verwarm de airfryer 5 minuten voor op 200 graden. Bak de bollen per 5 stuks in 8 minuten gaar in de airfryer op 200 graden. Spray ze eventueel in met wat extra olie om kleur mee te geven.