Warme appel met karamel
Dessert, Kerst, Recepten

Warme appel met karamel


Een dessert maak en eet ik eigenlijk heel weinig, maar met kerst vind ik het altijd erg leuk om uit te pakken. Als afsluiting van een ‘heftig’ kerstdiner, is een licht maar lekker toetje erg welkom. Deze warme appel met karamel is wat mij betreft een schot in de roos. Je kan er nog een bolletje ijs en wat slagroom bij serveren, maar dat hoeft niet perse.

Al sinds ik me kan herinneren ben ik dol op (warme) appeltaart. Vroeger ‘lustte’ ik zelfs  geen ander gebak. Dus koos ik altijd voor een lekkere punt appeltaart als ik er gebak op tafel kwam. De slagroom gaf ik dan weer geen snars om. Af en toe een klodder zelf geklopte slagroom was best lekker, maar het hoefde van mij niet. En nog steeds ben ik dol op warme appel. Ik bak het ook geregeld samen met wat kaneel voor als topping op een bakje kwark. En vroeger kregen we ook geregeld in het weekend een bakje warme appel uit de oven met een bolletje ijs. Good old memories dus aan warme appel.

Deze herinneren zorgden ervoor dat ik dus aan de slag ging met het bedenken van een nieuw recept voor warme appel uit de oven. En dat werd deze warme appel met karamel. De appels zijn uitgehold en gevuld met amandelspijs. Het geheel serveer je met een heerlijke karamelsaus en eventueel een lekker knapperig stukje bladerdeeg. Ik kan je vertellen dat als je dol bent op appeltaart, je dit toetje echt hemels gaat vinden!

Liever zin in een ander toetje als afsluiting van het (kerst)diner? Probeer dan eens een van de volgende recepten:


Warme appel met karamel

Recipe by LindaCourse: DessertDifficulty: Makkelijk
Aantal

4

personen
Voorbereiding

5

minutes
Baktijd

45

minutes
Totale tijd

50

minutes

Ingrediënten

 • 4 stevige appels (bijvoorbeeld elstar)

 • 1 plakje bladerdeeg

 • amandelspijs

 • kokosbloesemsuiker

 • kaneel

 • Voor de karamel
 • 100 gram suiker

 • 50 ml water

 • 20 gram roomboter

 • 60 ml slagroom

Werkwijze

 • Verwarm de oven voor op 180°C en vet een grote ovenschaal in met een beetje boter of kokosolie.
 • Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Meng wat kokosbloesemsuiker met kaneel en strooi dat over de uitgeholde appels. Vul de uitgeholde appels met wat amandelspijs.
 • Zet de appels in de ovenschaal en schuif het geheel voor ongeveer 45 minuten in de oven.
 • Steek ondertussen 4 sterren uit een plakje bladerdeeg en leg dit de laatste 5 minuten op de bakplaat bij de appels.
 • Vlak voor het serveren kun je de karamel maken. Doe de suiker en water in een steelpan en zet op middelhoog vuur. Laat dit pruttelen, totdat de suiker lichtbruin kleurt. Voeg de roomboter toe en laat dit smelten. De karamel wordt langzaam nog wat donkerder van kleur. Zelf houd ik niet van hele donkere karamel, dus ik haal het pannetje op tijd van het vuur.
 • Voeg als laatste de slagroom voorzichtig toe en roer met een (siliconen) spatel door elkaar. De karamel is erg heet, dus wees voorzichtig.
 • Zet een appels op een mooi bord en schenk de karamel erover. Als laatste steek je een ster bovenin de appels en serveer eventueel met ijs of slagroom.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *