Als bloginsider van ‘Lekker en Simpel‘ mocht ik aan de slag met de Dirk besparen challenge. Een van de opdrachten was het bedenken en maken van een nagerecht waarin vers fruit de hoofdrol speelt. Ik koos voor het maken van meringues met vers fruit: niet te ingewikkeld, ontzettend lekker en het ziet er al snel feestelijk uit. Ideaal om bijvoorbeeld tijdens het kerstdiner op tafel te zetten. Het fijne van dit recept is dat je kunt variΓ«ren met het fruit. Kies voor fruit uit het seizoen om telkens een andere variant te maken. Kun jij raden welk fruit ik hier naast frambozen nog meer heb gebruikt?
Wist je dat er verschillende soorten meringues zijn? Niet alleen qua uiterlijk en structuur, maar ook verschillend in bereiding. En toch mogen ze allemaal meringue heten. Je hebt een Franse, Italiaanse en Zwitserse variant. De Franse meringue is misschien wel de meest bekende en meest gemaakte versie. Op deze manier worden de eiwitten en suiker onverwarmd meteen opgeklopt. Je gebruikt hiervoor meestal fijne suiker en poedersuiker, zodat dit goed door de eiwitten wordt opgenomen. Als je wil dat de meringues tijdens het bakken in het midden zacht blijven, kun je wat maizena tijdens het mixen toevoegen.
Voor de Zwitserse variant gebruik je eiwitten en kristalsuiker. Deze twee verwarm je eerst au-bain marie, voordat je het opklopt. Iets meer werk dan de Franse versie, maar net zo lekker. En als laatste heb je de Italiaanse meringue. In tegenstelling tot Franse meringue, die je eerst moet bakken in de oven voordat je het kan eten, kan je de Italiaanse meringue ook rauw eten. Deze meringue wordt vaak gebruikt als bijvoorbeeld topping op een taart, welke dan mooi met een brander afgebrand wordt. Voor Italiaanse meringue maak je eerst een suikersiroop, die je tot 121 graden verwarmt. Deze siroop schenk je vervolgens bij de eiwitten, die je opklopt.
Voor dit recept heb ik de Franse meringue gebruikt en ook zonder maizena toe te voegen, was de binnenkant lekker ‘chewy’. Ga dus snel aan de slag met dit recept voor meringues met vers fruit.
Meringues met vers fruit
Course: DessertDifficulty: Gemiddeld6
personen15
minutes1
hour10
minutes1
hour25
minutesIngrediΓ«nten
- Meringue
β3 eiwitten
β150 gram fijne suiker
βsnufje zout
- Vulling
β2 eierdooiers
β40 gram suiker
β25 gram bloem
βzakje vanillesuiker
β250 ml melk
β200 ml slagroom
- Topping
βvers fruit (ik koos voor kaki’s en frambozen)
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 140Β°Cen bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Zorg dat de kom waarin je de eiwitten gaat opkloppen vetvrij en schoon is. Scheid van 3 eieren het eiwit van de eierdooiers en voeg de eiwitten toe aan de schone kom. Bewaar 2 eierdooiers in een andere kom. Deze ga je straks gebruiken om de room mee te maken. Klop de eiwitten samen met een snufje zout op met een mixer en voeg tijdens het mixen in 3 delen de suiker toe. Mix het geheel ongeveer 8 Γ 10 minuten. De eiwitten zijn klaar als het een glanzend geheel is (je voelt geen korreltjes suiker meer) en je de kom op z’n kop kunt houden, zonder dat het eiwitschuim eruit valt.
- Maak nu 6 gelijke hoopjes eiwitschuim op de bakplaat. Dit doe je het makkelijkste met een lepel. Maak een klein kuiltje in het midden. Dit is straks handig bij het vullen. Als je nog eiwitschuim over hebt, kun je nog kleine toefjes op de bakplaat spuiten.
- Schuif de bakplaat voor ongeveer 60-75 minuten in de oven (net onder het midden). Als de meringues gaan kleuren, kun je de oven wat lager zetten. De meringues zijn klaar als je ze voorzichtig van de bakplaat kunt halen. De buitenkant zal krokant zijn, terwijl de binnenkant nog een beetje ‘chewy’ blijft. Laat de meringues buiten de oven afkoelen. Je kunt de meringues heel goed een dag of twee dagen van tevoren maken en in een afgesloten doos bewaren.
- Voor de room meng je de eierdooiers samen met de suiker, vanillesuiker, bloem en een scheutje melk tot een papje. De rest van de melk verwarm je in een pannetje op het vuur. Zodra de melk begint te koken, haal je het pannetje van het vuur en voeg je de warme melk al roerend toe aan de eierdooiers. Let op: doe dit rustig aan en blijf goed roeren, anders heb je straks roerei in plaats van room.
- Als alle melk aan de eierdooiers zijn toegevoegd, schenk je het geheel weer in de pan en zet je deze terug op het vuur. Blijf in het mengsel roeren en na een paar minuten begint het te binden tot een dikke vla. Laat het geheel nog 1 minuut doorkoken en haal van het vuur.
- Schenk de room in een kom en dek deze af met plasticfolie. Dit zorgt ervoor dat er geen vel op komt. Laat de room (in de koelkast) afkoelen tot nader gebruik.
- Vlak voor het serveren klop je de slagroom (eventueel met een eetlepel suiker) stijf. Voeg op het laatst ongeveer de helft van de room toe en mix het geheel goed door elkaar.
- Schil de kaki’s en snijd in kleine stukjes. Ik stak uit een paar plakjes ook wat sterren: staat feestelijk bij het kerstdiner. Vul de meringues met 2 eetlepels room en leg het fruit erop. Succes gegarandeerd!