Meringue kerstkrans
Dessert, Kerst, Recepten

Meringue kerstkrans


Zeg je kerst, dan zeg je een meringue kerstkrans als dessert. Het is werkelijk waar een plaatje om te zien en je kunt qua decoratie helemaal losgaan. Op deze manier kun je ieder jaar weer opnieuw shinen, maar dan met andere smaken en andere decoratie. Ik koos deze keer voor een topping van slagroom, kwark en limoencurd, afgemaakt met vers fruit, chocolade en homemade gingerbread cookies.

In een eerdere blog heb ik jullie het verschil tussen Franse, Zwitserse en Italiaanse meringue al uitgelegd. Voor dit recept heb ik wederom gebruik gemaakt van de Franse meringue. Deze is toch het meest geschikt om mee te bakken. De meringues worden lekker krokant aan de buitenkant en lekker chewy aan de binnenkant. Omdat ik deze keer voor wat grotere meringues ben gegaan, voegde ik voor de zekerheid wat maizena toe aan het beslag. Dit zorgt ervoor dat de binnenkant zeker weten zacht en chewy blijft.

Als je mij al een tijdje volgt, dan weet je dat ik dol ben op alles met citroen. En zo dus ook heel erg dol ben op lemoncurd. Toen ik dit dessert ging maken had ik echter geen citroenen in huis (helemaal vergeten te kopen), maar gelukkig wel een lading limoenen. Dus besloot ik een limoencurd te maken. En geloof mij: net zo lekker als lemoncurd!

Ga jij deze meringue kerstkrans maken?!


Meringue kerstkrans

Recipe by LindaCourse: DessertDifficulty: Gemiddeld
Aantal

6

personen
Voorbereiding

15

minutes
Baktijd

2

hours 

30

minutes
Totale tijd

2

hours 

45

minutes

Ingrediënten

  • Meringue
  • 4 eiwitten (ongeveer 100-125 gram)

  • 200 gram suiker

  • snufje zout

  • 1 el maizena

  • Vulling
  • 200 ml slagroom

  • 100 gram yoghurt/kwark naar keuze

  • 8 el limoencurd

  • Limoencurd
  • 2 limoenen (sap en rasp)

  • 1 ei

  • 1 eidooier

  • 100 gram suiker

  • 50 gram boter

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 100°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Klop de eiwitten met de mixer op en voeg in delen de suiker toe. Mix totdat er stijve pieken ontstaan. Tip: je kan de kom nu op z’n kop houden, zonder dat het eiwit eruit valt. Spatel de maizena en zout erdoor.
  • Maak 6-8 kleine hoopjes van het eiwitschuim op de bakplaat en schuif in de oven voor ongeveer 2,5 uur. Plaats de bakplaat net iets onder het midden van de oven, zodat de eiwitten niet bruin kleuren. Zet na 2,5 uur de oven uit en laat de meringues met de ovendeur op een kiertje in de oven afkoelen.
  • Ondertussen kun je aan de slag met de limoencurd. Voeg alle ingrediënten toe aan een hittebestendige kom en verwarm au bain marie voor ongeveer 15 minuten. Roer geregeld door de curd met een garde, zeker de laatste 5 minuten. Zo voorkom je dat de eieren stollen.
  • Na 15 minuten is de curd ingedikt. Schenk het geheel in een pot en zet afgedekt in de koelkast tot nader gebruik.
  • Vlak voor het serveren maak je de vulling van slagroom en yoghurt/kwark. Klop hiervoor de slagroom lobbig en spatel de yoghurt/kwark erdoor.
  • Het decoreren kan nu beginnen. Schep op elke meringue wat van het slagroommengsel en daar bovenop een lepel limoencurd. Voor een marmer effect kun je beide vulling met een lepel/cocktailprikker door elkaar mengen. Maak het geheel af met vers fruit, chocolade en koekjes naar keuze.

Notes

  • De meringues en curd kun je prima een aantal dagen van tevoren bereiden en bewaren. De curd bewaar je het beste in de koelkast en de meringues in een afgesloten trommel op een droge (en niet te warme) plek.

Misschien vind je dit ook leuk

Popular Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *