Na het succes van de aardbei rabarber pannenkoeken, deel ik vandaag een heerlijk recept voor rabarber crumble. Omdat dit een meer verantwoorde crumble is, is dit niet alleen lekker als toetje maar ook als gezond ontbijt.
Rabarber is van ongeveer mei tot juli in het seizoen. Een niet al te lange periode, dus zolang het in de winkels ligt geniet ik er volop van. Tegenwoordig kunnen ze rabarber ook op andere manieren telen, dus is het ook langer verkrijgbaar. De rabarber die je buiten het lente-/zomerseizoen koopt is wel wat zuurder. Maar nu is de rabarber dus echt in het seizoen en ontzettend fris en lichtzoet. Je hebt dan ook niet veel extra zoetstof nodig om de crumble op smaak te brengen.
Deze rabarber crumble is een stuk verantwoorder, doordat ik zo min mogelijk boter en geen suiker heb gebruikt. De basis van de crumble bestaat daarnaast uit havermeel, bloem en granola. Een voedzame basis en dus prima geschikt als ontbijt. Daarnaast is het ook geweldig om lekker af te wisselen met verschillende ontbijtjes. Een crumble is dan misschien wat minder geschikt op doordeweekse (werk()dagen, maar in het weekend echt een traktatie voor mij.
Vaak krijg ik de vraag welke suikervervanger ik gebruik in mijn recepten. Dat is eigenlijk bijna altijd de suikervervanger van Sukrin. Als ik het heb over suikervervanger in mijn recepten, dan bedoel ik altijd deze. Wanneer ik een vervanger voor basterdsuiker gebruik of een suikerarme siroop voor bijvoorbeeld over de pannenkoeken, dan zet ik in het recept altijd de link naar het product van Sukrin. Kijk gerust eens op hun website om te zien welke producten jou aanspreken.
Rabarber Crumle
Course: Ontbijt, DessertDifficulty: Makkelijk3
porties10
minutes45
minutes55
minutesIngrediΓ«nten
- Crumble
75 gram havermout
50 gram bloem
50 gram muesli/granola naar keuze
50 gram (plantaardige) boter
25 gram rabarber compote
- Vulling
400 gram rabarber
100 gram aardbeien
2 el suikervervanger
1 tl kaneel
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in met een beetje boter of bakspray.
- Hak de granola eventueel iets fijner en voeg alle droge ingrediΓ«nten voor de crumble bij elkaar in een kom.
- Voeg hier de (koude) boter en compote aan toe en kneed met je handen tot een kruimelig deeg.
- Schil de rabarber en snijd in kleine stukjes. Haal de kroontjes van de aardbeien en snijd in stukjes.
- Doe de rabarber, aardbeien, suikervervanger en kaneel in een kom en roer goed door elkaar.
- Verdeel het aardbei rabarber mengsel over de ovenschaal. Verdeel de crumble hierover.
- Schuif de rabarber crumble in de oven voor ongeveer 45 minuten.
- Laat even afkoelen, voordat je van de crumble gaat genieten.