Het was alweer een hele tijd geleden sinds ik voor het laatst baked oats had gemaakt. Maar daar kwam verandering in toen ik een heel leuk kerstpakketje kreeg van Nomly Foods en Rude Health. Ik mocht al eerder de havermoutmixen van Nomly proberen en vind ze erg lekker! In het pakketje zaten twee havermoutmixen en twee plantaardige drinks van Rude Health met daarbij twee leuke schaaltjes en twee recepten voor baked oats. De chocolade baked oats variant trok gelijk mijn aandacht.
Uiteraard maakte ik wel een variatie op het recept en voegde een portie groenten toe. Dit keer koos ik voor courgette, maar bloemkoolrijst is ook een heerlijke toevoeging. Door groente toe te voegen aan je ontbijt, heb je alvast een deel van je dagelijkse hoeveelheid vitaminen binnen. Vorig jaar schreef ik hier een blog over, waarin ik 10 tips deel om op een makkelijke en laagdrempelige manier meer groente aan je ontbijt toe te voegen. Wanneer je voldoende smaakmakers, zoals kruiden, toevoegt aan je ontbijt, heb je meestal helemaal niet door dat je ook groente zit te eten. De smaak van de kruiden overschaduwt namelijk de smaak van de groente.
Het maken van baked oats oftewel gebakken havermout kost iets meer tijd dan het maken van een havermoutpap. Maar het kan je ook een hoop tijd schelen in de ochtend.. Ik bak mijn baked oats namelijk de dag ervoor af in de oven en bewaar de schaaltjes in de koelkast. ‘s Ochtends hoef ik enkel de chocolade baked oats even op te warmen in de magnetron en je hebt een heerlijk gezond ontbijt. Perfect op werkdagen wanneer ik niet veel tijd heb om te ontbijten, maar toch een gezond ontbijt wil nuttigen.
Chocolade baked oats
Course: OntbijtDifficulty: Makkelijk2
porties5
minutes35
minutes40
minutesIngrediΓ«nten
75 gram nomly havermout dark ‘n dreamy (of gewone havermout met een theelepel cacaopoeder)
175 ml plantaardige melk
1 tl bakpoeder
100 gram courgette geraspt
100 gram frambozen
optioneel: gehakte noten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet twee ovenschaaltjes in met een beetje (kokos)olie of bakspray.
- Verdeel de frambozen over de bodem van de schaaltjes en bewaar er een paar ter garnering.
- Meng de havermout met de mek, bakpoeder en courgette.
- Schenk het mengsel in de schaaltjes en schuif voor ongeveer 35 minuten in de oven. De baked oats is klaar als de buitenkant wat krokanter is en de binnenkant nog wat vochtig.