Al heel lang stond er op mijn ‘to-bake’ lijstje een gezonde variant op de boterkoek. Deze vegan fudge koek komt hier redelijk bij in de buurt en is gelukkig ook erg lekker! In dit recept heb ik gebruik gemaakt van de suikervervanger van Sukrin. Dit gebruik ik nu al een tijdje en ik ben er groot fan van. Zeker in bakrecepten is het een ideale manier om gewone suiker te vervangen en zo je baksels suikervrij en een stuk verantwoorder te maken. Met de code LINDA15 krijg je tussen 16 oktober en 6 november 2020 15% korting op je bestelling bij Sukrin.
Daarnaast gebruikte ik in dit recept ook voor het eerst de plantaardige variant op roomboter van het merk Flora Plantbased. Deze boter lijkt in alles op roomboter en komt hier qua smaak ook heel dicht bij in de buurt. Een super fijn product, dus zodra dit in de aanbieding was heb ik weer een aantal pakjes ingeslagen. Gebruik ik dan helemaal geen gewone roomboter meer? Nee zeker niet, maar ik vind het heel fijn om zoveel mogelijk plantaardig te bakken. Ik merk dat mijn lijf hier een stuk beter op reageert namelijk. En het is fijn om te weten dat er een plantaardige variant van roomboter is, die bijna net zo lekker is als de echte.
Nog even terug naar dit recept voor vegan fudge koek. De koek zelf is helemaal suikervrij, omdat ik gebruik maak van een suikervervanger. Echter zitten er ook een aantal stukjes fudge en noten in deze koek. De fudge is helaas niet suikervrij, maar wel een lekkere toevoeging aan de boterkoek. Net als de pecannoten trouwens. Dit kun je natuurlijk ook altijd weglaten als je wil. Wat rasp van een citroen zal ook een heerlijke toevoeging kunnen zijn. Experimenteer er lekker op los.
Misschien vind je een van de volgende koek recepten ook lekker:
Vegan Fudge Koek
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk12
stukken10
minutes30
minutes40
minutesIk bakte de koek in een speciale boterkoek vorm, maar je kunt ook prima een springvorm van 22cm gebruiken. Vet deze wel goed in en leg eventueel een bakpapiertje op de bodem.
Ingrediënten
200 gram boter
200 gram suikervervanger (@Sukrin)
2 el pindakaas 100%
250 gram bloem
snufje zout
50 gram fudge
50 gram pecannoten
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ronde bakvorm in met wat boter of kokosolie.
- Meng alle ingrediënten voor de koek tot een samenhangend deeg.
- Hak de pecannoten grof en snijd de fudge in kleine blokjes. Voeg dit toe aan het deeg.
- Druk het deeg met je handen of de bolle kant van een lepel in de vorm en strijd glad. Maak met een vork een leuk patroon in de bovenkant. Bestrijk de bovenkant eventueel met wat plantaardige melk.
- Schuif de koek voor ongeveer 25-30 minuten in de oven.