Eerder deelde ik op snoepgezond al gezonde chocolade donuts en heerlijke appel kaneel donuts. Dit keer ging ik voor bananenbrood donuts, want ja ik ben enorm fan van bananenbrood!
Een hele tijd geleden kocht ik een siliconen donutvorm, waarmee je in de oven donuts kunt bakken. Daarmee kun je heel makkelijk een gezonde variant van de donut maken. De donuts zijn weliswaar niet zo luchtig als de gefrituurde variant, maar het is wel heel leuk en lekker. Zie het als een plakje cake, maar dan in de vorm van een donut. En bij bananenbrood kan dat natuurlijk niet misgaan. Deze donuts waren binnen no time op, want ze waren heerlijk fluffy en precies op smaak.
De basis van de bananenbrood donuts bestaat o.a. uit amandelmeel, welke ik koop bij Koro. Een online webshop waar ik veel van mijn bakproducten in bulk (grote hoeveelheden) koop. Je kunt bij deze webshop terecht voor allerlei producten, zoals meelsoorten, noten, zaden, gedroogd fruit en andere benodigdheden om mee te bakken. Daarnaast verkopen ze ook minder gangbare producten, die je niet standaard in elke supermarkt kunt krijgen. Inmiddels heb ik een flinke voorraad noten, zaden en meelsoorten van Koro in huis, zodat ik altijd wel iets lekkers kan bakken. Aan dit recept voor bananenbrood donuts kun je bijvoorbeeld ook heel goed een handje noten toevoegen voor wat extra bite.
Het basisrecept heb ik vrij simpel gehouden, zo kun je zelf nog alle kanten op door ingrediënten toe te voegen of juist te vervangen. Als je de donuts bakt volgens onderstaand recept, dan kom je per donut uit op ongeveer 100 kcal. Een kleine, maar prima snack. Ga jij dit recept proberen?
Bananenbrood Donuts
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk10
stuks10
minutes20
minutes30
minutesIngrediënten
2 rijpe bananen
2 eieren
50 gram amandelmeel
100 gram bloem (of 50 gram bloem en 50 gram eiwitpoeder)
1 tl bakpoeder
1.5 tl kaneel
snufje zout
optioneel: zoetstof zoals bijvoorbeeld honing
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 180 en vet je siliconen donutvorm in met een beetje bakspray.
- Doe de bananen samen met de eieren in een keukenmachine en mix tot een glad geheel.
- Voeg hieraan de droge ingrediënten toe en mix tot een glad beslag. Heb je geen keukenmachine? Gebruik dan een staafmixer om de bananen en eieren te mixen en roer de rest er met een spatel goed doorheen.
- Verdeel het beslag over 10 donutvormpjes. Schuif de donuts voor ongeveer 20 minuten in de oven en controleer met een prikker of de donuts gaar zijn.
- Laat de donuts minimaal 10 minuten in de vorm afkoelen en haal ze dan voorzichtig uit de vormpjes. Laat verder afkoelen op een plank of bord.
- Bewaar de donuts in een afgesloten trommel (maximaal 3 dagen houdbaar) of vries ze in.