Voor de fanatieke Instagrammers onder ons, inmiddels is de #swiepswoepswap van @mandyandmore redelijk bekend. Deze maand deed ik dus ook weer mee. Mandy koppelt je hierbij aan een andere foodblogger en vervolgens mag je een lekker recept van zijn of haar website kiezen. Je maakt dit recept of gaat voor een variatie erop en je deelt dit vervolgens op je eigen Instagram en/of blog. Deze keer ging ik voor een variatie op de Koolhydraatarme sβmores karamel koeken van Anne van Funandhealthyfood Ik maakte er heerlijke suikervrije karamel koeken van.
Ik volg Anne al een hele tijd op Instagram, dit omdat ik heel blij word van haar mooie creaties. Anne deelt net als ik veel inspiratie op het gebied van gezonde ontbijtjes en tussendoortjes. Zij heeft zich echter gespecialiseerd in het delen van koolhydraatarme recepten. Zelf let ik daar bij het bedenken van mijn recepten niet bewust op (I love carbs!). En dus heb ik mijn variatie op haar recept ook niet koolhydraatarm gemaakt, maar wel suikervrij. Dat laatste vind ik dan wel weer belangrijk. De meeste van mijn recepten bevatten weinig tot geen suikers of zijn gebaseerd op natuurlijke suikers, zoals fruit en/of dadels.
Ik was heel benieuwd hoe een suikervrije karamel zou smaken en hoe de structuur zou zijn. Qua structuur vind ik de suikervrije karamel niet te vergelijken met ‘normale’ karamel. De smaak van de koeken is echter helemaal goedgekeurd en ik ga ze snel weer een keer maken. Voor de brosse bodem, te vergelijken met shortbread, vind ik echt heerlijk. Voor de chocoladelaag heb ik gekozen voor de chocoladedruppels zonder toegevoegde suikers van Koro. Uiteraard kun je ook kiezen voor een goede pure chocolade uit de supermarkt.
Ga jij aan de slag met deze suikervrije karamel koeken? Of ga je liever voor deze vegan en suikervrije chocolate chip cookies?
Suikervrije Karamel Koeken
Course: TussendoortjeDifficulty: Gemiddeld16
stuks20
minutes20
minutes40
minutesIngrediΓ«nten
- Bodem
200 gram havermout
60 gram roomboter gesmolten
40 gram suikervervanger
2 eiwitten
1 tl vanille essence
- Karamel vulling
120 gram roomboter
200 ml slagroom
180 gram suikervervanger (bijvoorbeeld Sukrin Gold)
1 tl zeezout
- Noten
50 gram ongebrande noten
- Chocolade laag
150 gram pure chocolade
20 gram roomboter
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakvorm van 20×20 cm of 21×21 cm met bakpapier.
- Maal de havermout fijn en meng dit samen met de gesmolten roomboter, de eiwitten, suikervervanger en vanille essence. Stort het in de bakvorm en spreid met een lepel goed uit.
- Bak de bodem ongeveer 20 minuten. Laat afkoelen en maak ondertussen de karamel.
- Meng alle ingrediΓ«nten voor de karamel in een ruime pan en zet op het vuur. Laat dit al roerend koken. Blijf roeren tot het indikt. Zet daarna het vuur uit en laat de karamel een beetje afkoelen.
- Hak de noten grof en verdeel ze over de bodem van de koek. Schenk hierover de karamel en verdeel goed met een lepel. Zet de bakvorm nu minimaal een uur in de koelkast.
- Smelt de chocolade samen met de roomboter au bain marie. (in een hittebestendige kom boven een pan met een laagje kokend water). Roer de gesmolten chocolade goed door en schenk over de karamel laag. Verdeel weer goed met een lepel.
- Zet de bakvorm 30-60 minuten in de vriezer. Verwarm je mes om mooie blokjes te snijden van de koeken. Ik haalde er 16 stuks uit.